Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Da bi popravili legendarni F1, McLaren treba prastari laptop

None Foto: wikimedia

Iako su računala stravično napredovala u proteklih dvadesetak godina, serviseri u McLarenu oslanjaju se na stari Compaqov laptop da bi servisirali elektroniku slavne jurilice

McLaren F1 je bio jedan od najnaprednijih automobila kad je predstavljen davne 1992. godine, a i danas je najbrži cestovni automobil. Napravili su ih samo 106 primjeraka, a dok su računala strašno napredovala u protekle 24 godine, McLaren se i danas mora osloniti na prastari Compaq LTE 5280 prijenosnik kako bi uopće mogli servisirati elektroniku ove jurilice. 

Novinari Jalopnika nedavno su posjetili McLaren i među raznim posebnostima uočili prastaro računalo. Iz McLarena su pojasnili kako trebaju ovo računalo jer imaju posebnu CA karticu koja je instalirana u njemu. Radi se o sučelju između DOS softvera i automobila. Dok moderna računala koriste pametne kartice ili USB stickove s pristupnim kodovima za osjetljive sustave, CA kartica se koristila u ono vrijeme kao posebni hardver unutar integriranog sustava za zaštitu i osiguravanje kopiranja. 

Kako bi mogli sigurno servisirati ove automobile, McLaren je posvuda tražio ova računala, ali i sami rade na novom sučelju koje će biti kompatibilno s modernim laptopima. To bi im trebalo omogućiti da ne ovise o prastarim strojevima. 

Inače, ovakav laptop bez CA slota košta par stotina dolara, no funkcionalno i pravilno konfigurirano računalo sa tim slotom stoji par tisuća dolara. Iako se čini puno, to je prava sitnica u odnosu na višemilijunsku cijenu koju F1 i danas postiže.

Komentari (8)
  • Pola Hrvatske ima takav kompjuter pa ako vam treba, you welcome.

    4. 5. 2016,   08:41
  • "a i danas je najbrži cestovni automobil" a bože šta sve neću naučiti na 24

    4. 5. 2016,   08:44
  • Bio najbrži do 2005. a onda ga je prestigao bugatti sa 408km/h iako je ovaj do tada išao impresivnih 390km/h. Danas ih imamo nekolicinu preko 400km/h. Noovinari kad već prepisujete sa stranih portala potrudite se procitati tekst do kraja i lijepo prevesti.

    4. 5. 2016,   09:00