Obavijesti

Tech

Komentari 0

Da smo mi učitelji, više bismo išli u prirodu, a manje bubali

Da smo mi učitelji, više bismo išli u prirodu, a manje bubali
3

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na početku drugog polugodišta posjetila je zagrebačku Osnovnu školu Jabukovac koja je u programu "Škola za život"

VIDEO

Kakve nas promjene očekuju od iduće školske godine, hoćemo li više učiti vani u prirodi, imati manje domaće zadaće, a više projekata i eksperimenata, hoćemo li dobiti tablete i računala, hoće li nam školske torbe biti laganije...?
Samo su neka od pitanja kojima su znatiželjni učenici četvrtog razreda zagrebačke Osnovne škole Jabukovac jučer “izrešetali” ministricu obrazovanja Blaženku Divjak. Posjetila ih je na početku drugog polugodišta, a oni su je posjeli u svojoj učionici i porazgovarali s njom kao veliki.
- U novoj školi bi trebalo biti više nastave izvan učionica. Sigurna sam da ćete nositi lakše torbe jer smo donijeli posebni zakon. To sa sobom nosi i manje bubanja napamet, a više odlazaka u prirodu. Dobit ćete tablete i računala, opremamo škole jer nema smisla da se informatika uči tako da se upisuje u radnu bilježnicu.
U ovoj reformi svakako stavljamo naglasak na više eksperimenata, posebno u predmetima kao što su priroda, biologija, kemija i fizika - odgovarala je strpljivo sa smiješkom na licu ministrica Divjak pa priupitala njih kako bi oni provodili nastavu da su nastavnici.
- Više bismo čitali s učenicima, ne bi bilo bubanja napamet, šetali bismo s djecom vani, izlazili u parkove, prirodu, muzeje da učenici ono što nauče u knjigama mogu vidjeti u stvarnom životu, upoznati se s biljkama i životinjama, učilo bi se više kroz igru, ne bismo zadavali toliko domaće zadaće - spremno su odgovorili učenici.
Nakon eksperimentalnog programa “Škola za život”, koji se provodi u 74 škole diljem Hrvatske, ministrica Divjak podsjetila je kako od ove jeseni kreće reforma u svim školama, u prvim, petim i sedmim razredima osnovnih te u prvim razredima srednjih škola.
- Od učenika smo dobili puno korisnih savjeta, vidimo da od reformskih procesa očekuju da im nastava bude zanimljiva, istraživačka, više izvan učionica. Kroz iduća dva mjeseca imamo 1000 radionica diljem Hrvatske kroz koje će proći 36.000 učitelja. Edukacija nam je najvažniji zadatak i u razgovoru s učiteljima saznajemo da su zadovoljni njome. Neke zadatke smo već obavili, kao što su pripreme za opremanje škola, donijeli smo novi zakon o udžbenicima kojim će biti zanimljiviji i lakši. Sljedeće što nam slijedi u ovoj zadnjoj fazi je da donesemo nove kurikulume - istaknula je Divjak dodavši kako će ove godine osigurati još 50 milijuna kuna za opremanje škola prema njihovim potrebama.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto