Obavijesti

Tech

Komentari 3

Dajemo djeci robote kako bi naučila izrađivati nove izume...

Dajemo djeci robote kako bi naučila izrađivati nove izume...
1

Ovaj projekt želi proširiti znanja o programiranju i slaganju robotima među učenicima, a na turneju po cijeloj Hrvatskoj kreće uskoro. Cilj je da djeca proizvedu nešto novo

VIDEO

Ne želimo da djeca samo reproduciraju nešto što čuju, nauče. Cilj nam je da oni osmisle, proizvedu nešto novo, da stvore neku novu stvarnost, kaže dr. sc. Ana Sović Kržić, predsjednica Hrvatskog robotičkog saveza.

A koliko su djeca danas željna znanja koja će im pružiti mogućnost da sama stvaraju pokazalo je i predstavljanje projekta “Hrvatska stvara” u petak na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva koji je okupio više stotina mladih, ali i britanskog ambasadora, dužnosnike iz Vlade te nekoliko ministarstava.

Turneja Code Cluba

Bio je to početak turneje na kojoj će pokretači projekta, tvrtka STEMI i Udruga Programerko kao predstavnik Code Cluba Hrvatska s partnerima, potaknuti osnivanje volonterskih besplatnih klubova za programiranje i robotiku za svu djecu, bez obzira na dob i početno znanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Provedbom projekta stvarat će se zajednica mladih u Hrvatskoj koje će se usmjeravati da budu stvaraoci. Ne želimo da sve ove priče o uspjehu budu izolirane, želimo da se mladi nalaze i da im damo zajednicu koja će im pružiti potporu – istaknuli su Ana Nikolić iz Udruge Programerko i Marin Trošelj iz tvrtke STEMI predstavljajući koncept projekta.

Ovaj, kao i mnogi drugi kreativni i napredni projekti, dobio je potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatskog robotičkog saveza i mnogih drugih.

- Jako je važno početi s edukacijom od najranije dobi - istaknuo je Ivan Vlainić, predsjednik HZTK-a, govoreći o važnosti uvođenja STEM-a u obrazovna područja. A da strah od robotizacije i automatizacije ne treba postojati ako se djeci pruži kvalitetna podloga za razvijanje svojih interesa, te ako im se da dobro predznanje, pokazali su brojni izlagači na FER-u, svi odreda srednjoškolci i osnovnoškolci. Neki su od takvih izuma došli do predstavljanja svojih radova na međunarodnim sajmovima, osvojili su nagrade, a neki su čak pokrenuli svoje startupe.

Aktivnosti u školama 

Kako se kreće robot koji sami sastavite, što glume roboti u svojem vlastitom kazalištu te kako isprogramirati komande za humanoidnog robota mogli su proučiti svi koji su došli na FER. Sva ta znanja brojni klinci u Hrvatskoj usvajaju na školskim ili izvannastavnim aktivnostima.

- Učimo djecu programiranju, ali ne samo zato da bi sudjelovali na nekom natjecanju, nego da stvorimo nešto svoje, novo. Ideja je krenula od STEMI-ja, robota koji su smislili naši dečki, a cilj mu je edukacija djece. Kad se svlada osnovno programiranje, može se upravljati ovakvim robotom, a kasnije se može osmisliti vlastiti - govori Ana Sović Kržić.

Hrvatski robotički savez je savez udruga koje djeluju u području robotike iz cijele Hrvatske.

Sad imaju 14 udruga članica, od Splita do Osijeka. Na njihovim natjecanjima i događajima sudjeluju i oni koji nisu članovi saveza. Jedan od takvih događaja bio je i Robokup 2018., koji je ove subote u Ivanić Gradu okupio više desetaka mladih robotičara. Iduće je Svjetski robokup junior u lipnju u Montrealu, ali je pitanje hoće li imati financija za odlazak tamo.

Robotički savez najviše je aktivan kroz radionice diljem Hrvatske.

- Osim lokalno raspoređenih radionica, koje mijenjaju lokacije, imamo i ljetne i zimske škole. Ljeti ih imamo čak tri - objašnjava Ana.

U svakoj od škola se obrađuju drugačiji koncepti, različite su vrste robota koje se slažu.

- U radionicama nekih od naših udruga često se pojavljuju djeca u prvom razredu osnovne škole, a nekad se pojave i djeca vrtićke dobi. Oni odmalena tipkaju na tabletu, njima je svejedno igraju li igricu na tabletu ili nešto pomiču pa robot hoda u tom ritmu u kojem su oni pomakli sličicu. Za osnove im treba vrlo malo - govori Ana.

Za neke kompliciranije aktivnosti treba više vremena, ali se nikad nije dogodilo da se neko dijete uopće ne snađe s onim što rade na radionicama.

Godišnje kroz njihove radionice prođe više tisuća djece. Oni obrazuju i nastavnike koji mogu u školama kasnije educirati svoje učenike. Volonteri u njihovim udrugama ne moraju biti profesionalci, često su to programeri koji u slobodno vrijeme svoje znanje žele prenijeti djeci.

- Robotika ne uključuje samo programiranje i razmišljanje na digitalan način, nego i rad rukama, što danas djeci dosta nedostaje. Možemo mi slagati nekakve plastične kockice, ali za kompliciranije kreiranje robota morate sami dizajnirati, spajati, šarafiti ili ispiliti drvo svojim rukama - zaključuje Ana Sović Kržić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto