Obavijesti

Tech

Komentari 107

Dalmatincima se isplati zbog autoškole 'potegnuti' u Zagreb

Dalmatincima se isplati zbog autoškole 'potegnuti' u Zagreb
6

Cijene od 2. siječnja nisu doživjele očekivani "damping" nego su ostale uglavnom iste, a u Splitu su i porasle. Za razliku od Splita, u Zagrebu se može pronaći i auto škola koja naplaćuje 'samo' 4400 kuna

VIDEO

Iako je država "otključala" Pandorinu kutiju zvanu autoškole, cijene od 2. siječnja nisu doživjele očekivani "damping" nego su ostale uglavnom iste, a u Splitu su, gdje je očito potražnja veća od ponude, čak i narasle od 1000 do 1500 kuna.

Oni koji se bave tim biznisom oduvijek su kukali! Tvrde kako su cijene ionako bile preniske pa su ih u Splitu, jednostavno “napuhali”. Povećali su vrijednost sata obučavanja sa 150 na 159 kn, tj. jedan sat obučavanja u teoriji s 25 na 30 kuna. Država je, prema njihovim riječima, još 2008. “zaključala” cijene na “premalu” gornju granicu od 7400 kuna, sa svim taksama i davanjima. Vlasnici autoškola i instruktori govorili su da 'skapavaju od gladi' i jedva preživljavaju. Sve do 1. siječnja kad je sve krenulo prema europskim regulativama, piše Auto start.

Na cestama je potpuno drugačija situacija. U ulozi “školskih” automobila možemo viđati Mercedese, BMW-e i Audije i to ne starije od sedam godina koliko je bila zakonska granica za vozila te namjene. Za polaganje trebali ste izbrojati, kada tome dodamo cijenu ispita, liječničkoga pregleda i obaveznoga tečaj prve pomoći  - oko 7400 kuna. Broj  je autoškola do 1. siječnja također bio “zaključan” jer su uvjeti bili gotovo nemogući (veliki poslovni prostori s predavaonicama, automobili do 7 godina starosti, ograničen broj autoškola po županijama i broju kandidata...).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Auto-škole dižu cijene: Ispiti od 800 do 1600 kuna skuplji
Auto-škole dižu cijene: Ispiti od 800 do 1600 kuna skuplji

U Hrvatskoj je poslovalo 586 takvih ustanova (poduzeća, firmi, obrta), a njihov se broj do 2017. smanjio na svega 382. Tome su “uglavnom” kumovali veća cijena goriva i skuplje održavanje automobila. Prava je istina da su “propali” oni koji nisu dobro poslovali. Što manja ponuda, veća cijena, oduvijek je bila jedina “prava” parola na slobodnome tržištu, tržištu oslobođenom protupravnih ograničenja.

autoskola

Mala autoškola iz zagrebačke Dubrave vjerojatno je jedna od rijetkih koja se pozabavila “pravim preživljavanjem”. Iako je u 2017. osposobila tek 16 vozača (vjerojatno zbog pomanjkanja sredstava, automobila i instruktora ili pak kvalitete onoga što pruža i nudi), cijenu je - smanjila s 5700 na samo 4400 kuna! Hoće li joj to donijeti više posla? Možda će se u budućnosti zamijeniti mjesta na tržištu, možda se oni s manjom cijenom “obogate”, a možda i propadnu.

Nova pravila u prometu: Strože kazne, ali i jeftinija autoškola...
Nova pravila u prometu: Strože kazne, ali i jeftinija autoškola...

S ukidanjem ograničenih mreža autoškola po županijama sada bi se mogle pojaviti nove, koje u prvoj godini poslovanja ne moraju biti u sustavu PDV-a ako ne ostvare prihode veće od 300 tisuća kuna. U odnosno na one stare mogle bi imati jeftiniju ponudu, barem 25 %,, a stalnim otvaranjem novih firmi “na brata i strica” mogla bi se izbjeći veća porezna davanja. Vrijeme će pokazati tko je bio u pravu, oni “skupi” i “pametni” ili “jeftiniji”, a “mudriji”.

Po našemu mišljenju, riječ je o pukom, umjetnom “napuhavanju” cijena, da bi ih vlasnici autoškola, kada “voda dođe do grla”, što manje morali smanjivati. Kako će u čitavoj priči proći oni koji žele naučiti voziti nitko ne zna. Kada smo ih pitali, rekli su da u autoškolu idu isključivo zato da bi stekli vozačku dozvolu. Upravljati autom u stvarnome životu, naučit će tek sami na cesti, a potrebne zakonske formalnosti u pravilu rješavati ondje gdje je jeftinije. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....