Obavijesti

Tech

Komentari 0

Dekorativna rasvjeta za potpuni sjaj vaše kupaonice

Dekorativna rasvjeta za potpuni sjaj vaše kupaonice
5

Prilikom projektiranja rasvjete u kupaonici, na prvom mjestu mora biti sigurnost budući da je to prostor gdje struja i voda dolaze zajedno. Pročitajte korisne savjete.

VIDEO

Kako je kupaonica s vremenom postala wellness zona vašeg doma pisali smo u prethodnim člancima. Odabirom adekvatnih pločica možete vizualno povećati skučeni prostor kupaonice, a ugradnjom tuš kanalica i podžbuknih štednih vodokotlića oslobodit ćete prostor kupaonice od suvišnih elemenata. Kako bi vaša kupaonica zasjala u pravom svjetlu, potrebno je planirati rasvjetu koja će prije svega biti funkcionalna, a prostor učiniti ugodnim za energičan početak dana i umirujuće veče. 

Za početak je dobro znati koji efekti se mogu postići rasvjetom i koje je korake potrebno poduzeti kako biste dobili željene rezultate. Obratili smo se stručnjacima tvrtki Osram i Lighting  kako bi nam dali osnovne smjernice vezane za rasvjetu kupaonica.

Prilikom projektiranja rasvjete u kupaonici, na prvom mjestu mora biti sigurnost budući da je to prostor gdje gdje struja i voda dolaze zajedno. Prilikom odabira svjetiljaka za kupaonicu trebali biste bili sigurni da ima odgovarajuću razinu zaštite. Pripazite da je minimalna udaljenost svjetiljke od kade ili tuša - 60 centimetara.

Za stvaranje ugodne atmosfere ključni čimbenici su pozadinsko osvjetljenje i osvjetljenje ogledala. Ne želite odsjaj s reflektirajućih površina, a ni sjene koje vas ometaju prilikom brijanja ili šminkanja. Najbolju pozadinsku rasvjetu u kupaonici daje stropna svjetiljka s kvalitetnim bijelim opalnim staklom za svjetlo bez odsjaja. Ona predstavlja idealnu rasvjetu za prostor u blizini kade ili tuša. No, samo stropna svjetiljka neće vam biti dovoljna, pa razmislite o dodatnim svjetiljkama uz ogledalo. Moderni nagibni i okretni reflektori mogu pružiti usmjereno svjetlo za osvjetljavanje određenih područja. Svjetiljke pozicionirane lijevo i desno od ogledala sprječavaju dosadne sjene koje padaju na lice. Za široka ogledala u kupaonici je najbolje osigurati dodatnu svjetlost s gornje strane jer ste na taj način osigurali da sjene uopće neće biti. Svjetlo bi trebao prikazati lica što prirodnije i u neutralnim bojama svjetla. Zidna svjetiljka može se koristiti kao jedini izvori svjetlosti u malim kupaonicama i gostinjskim WC-ima za ugodno osvjetljenje bez odsjaja. U takvim slučajevima nema potrebe za stropnim svjetiljkama. Pri planiranju svjetla pozadinskog osvjetljenja uzmite u obzir da tamne površine upijaju svjetlost. Stoga ukoliko imate pločice ili kupaonski namještaj tamnijih boja, planirajte jaču rasvjetu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Neizravna dekorativna rasvjeta kao što su svjetiljke integrirane u strop u kupaonici će stvoriti osjećaj dobre atmosfere. 

Nedostatna rasvjeta ili krivo pozicionirani izvori svjetla osjećat će se svakodnevno kroz korištenje kupaonice i to od strane svih članova kućanstva. S druge strane, dobru rasvjetu nećete ni osjetiti. Kako bi vaša kupaonica vama i vašim gostima ostala u dobrom svjetlu, za savjet se obratite projektantima rasvjete tvrtke Lighting i stručnjacima tvrtke Osram.  

Više informacija možete pronaći na www.osram.hr i www.leditbe.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle