Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dijelove smo tražili mjesecima, a Spaček nas još nije iznevjerio

None Foto: Davor Javorovic/PIXSELL 7

VIŠE OD AUTOMOBILA - Sandra i Zvonimir iz Osijeka zaljubljeni su u Spačeke. Njihov automobil ima 32 godine i dalje juri cestama

Spačekizam nije kolekcionarstvo oldtimera, to je način života, kaže Zvonimir Lendvay (50). Osječanin će sa suprugom Sandrom Kovačević (50) biti jedan od sudionika 23. Svjetskog susreta Spačeka koji idućeg utorka počinje u Samoboru.

Tamo će se okupiti više od 12 tisuća sudionika iz cijeloga svijeta, a Sandra i Zvonimir na okupljanje idu svojim Spačekom iz 1987. godine, s kojim putuju na mnoga okupljanja štovatelja ovog povijesnog Citroena, ali i privatna putovanja po Hrvatskoj i Europi.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

- Mi smo zaljubljenici u Spačeke već godinama. Zapravo sam ga zavolio još kao klinac, kad sam dobio malu igračku, Citroen CX Palace iz 1977. To mi je bio najdraži autić i tad sam si rekao da ću istog takvog jednoga dana i voziti. I doista je tako bilo, vozio sam ne jednog, nego dvadesetak - kaže Zvonimir dodajući kako zapravo cijeli život ima više od jednog automobila - onoga koji vozi i onoga koji sređuje.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Naime, on i Sandra imaju desetak starih modela Citroena, među njima i tri Amija, od kojih su neki u dobrom, a neki u lošem stanju, pa stalno na njima rade. Imaju i noviji, moderniji auto, koji je, naravno, također Citroen, ali mali Saxo.

- Oboje smo toliko u tome da zapravo sami popravljamo i sređujemo svoje aute. To su jednostavni motori za čiji popravak ne moraš imati puno znanja. Često smo do glave zaprljani dok oko njih čačkamo. Do lani smo imali tri registrirana Spačeka, a ove godine registrirali smo samo jednog, s kojim se i stalno vozimo - priča Zvonimir, koji je prvog Spačeka kupio prije 15-ak godina, a prije toga je vozio Dianu GS i CX.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Na susrete idu s bijelo-plavim Spačekom koji ima 602 kubika. Bio je potpuno razbijen kad su ga kupili.

- Sami smo ga sastavili mjesecima tragajući za dijelovima. Sad s njim bez straha idemo u bilo koji dio Europe jer smo sigurni da nas neće nigdje ostaviti - zaključuje bračni par iz Osijeka.

Komentari (7)
  • Zvuk tog motora na visim okretajima je jedinstven,njezan i ugladjen. Ovjes je na torzijama,mekan i udoban. Mi smo ih imali par u obitelji,cak smo imali i onu teretnu verziju,mi smo ga zvali dak e sad ooji je pravi naziv ne znam

    27. 7. 2019,   22:50
  • Meni je fascinantno kako smo se prije samo 100 godina vozili u kočijama, nakon završetka 1 svj. rata vidjeti automobil na našoj cesti bilo je ravno vidjeti đavla, haha. A danas......Pitam se kako će biti kad pukne taj ekonomski rast...🤔🤔🤔

    27. 7. 2019,   22:50
  • Lip auto. Vidio ga u ST city center prije koju godinu i slikao :-)

    27. 7. 2019,   23:00