Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Divjak: Došao je najveći dan za škole u posljednjih 20 godina

None Foto: Filip Kos/PIXSELL

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ističe da će se sve rješavati u hodu. U ponedjeljak je bila u Križžu, ali nije posjetila školu koja nije u programu Škola za život

Eksperimentalni dio je spreman i počinjemo ga provoditi. Svjesni smo kako će biti pogrešaka, ali spremni smo ih ispraviti i do godine uvesti reformu u sve škole, poručila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u ponedjeljak iz Osnovne škole Milke Trnina u Križu, prva koja se prijavila u program Škola za život.

Ministarstvo znanosti od 215 prijavljenih škola odabralo je njih 74 koje su u ponedjeljak počele raditi po sistemu eksperimentalne kurikularne reforme Škola za život. Sudjeluje 48 osnovnih škola te 26 srednjih škola. Ova promjena utječe na 8500 učenika i 1500 njihovih učitelja. Škole uključene u program rade po novom kurikulumu, nastavnim materijalnima, digitalno obnovljenim sadržajima i novo opremljenim kabinetima. Njihovi profesori prošli su više od 200 sati priprema u posljednjih osam mjeseci, a nastavit će i tijekom godine. Dodatno su vježbali s mentorima i samostalno. Ministrica je kazala da je sve ispoštovano za početak reforme, od educiranja nastavnika, omogućavanja mentora da ih prate do osiguranja metodičkih priručnika. Učiteljima se omogućava veća autonomija u pripremi i osmišljavanju nastave.

Naglasak je na digitalnom

Sami udžbenici veći naglasak stavljaju na digitalnu komponentu. Odmiču se od činjenica i više se fokusiraju na učenje djece kako kritički razmišljati.


- Uz to, Škole za život imaju svoje mentore koji će ih tijekom godine posjetiti najmanje četiri puta, doći im u savjetničke posjete, održati roditeljske sastanke i dodatno educirati. - objasnila je ministrica Divjak.

Velika novost je uvođenje informatike kao obaveznog predmeta za u 5. i 6. razredima škole.


- Nadamo se da ćemo učiti kako se rade igrice. Najviše nam se sviđaju novi laptopi - kratko nam je rekao uzbuđeni Luka koji ove godine započinje peti razred i tako dobiva obavezni predmet informatike. No, početkom školske godine brojni učitelji ipak se žale kako njihove učionice nisu spremne. Za obnovu informatičkih učionica u škole je uloženo ukupno 26 milijuna kuna prvenstveno za nove laptope i pametne ploče. Ministrica samo ponavlja kako su sve škole spremne barem za provođenje osnovnog programa te da će se obnova učionica nastaviti tijekom godine.

Nema udžbenika i opreme

Osim zaostale tehnološke obnove u školama još uvijek nedostaju i neki udžbenici.

- Danas su neke škole dobile sve udžbenike, sutra će ih dobiti 80 posto škola - nadodala je u ponedjeljak kratko ministrica na pitanje opreme. Nadovezao se i ravnatelj OŠ “Milka Trnina” Zlatko Hasan.

- U našoj školi nedostaje još jedan ili dva naslova, ali škola je sto posto spremna na eksperimentalnu nastavu - poručio je ravnatelj i dodao da ako su mogli oni to postići u ruralnoj sredini onda su to mogli svi jer samo treba htjeti, znati i odraditi posao. Složili su se kako je snalaženje u novim uvjetima imperativ, jer je dosadašnji način rada u školama izgubio smisao u vrlo brzim društvenim i tehnološkim promjenama kojima svjedočimo.

'Predvodnici promjena'

Prvašiće je na prvi dan u učionicama dočekao laptop sa raznim školskim programima preko kojih će pratiti nastavu, pametna ploča te nove knjige. U pratnji predsjednika Vlade Predraga Štromara te Župana zagrebačkog Stjepana Kožića, ministrica je uputila veliko hvala svima koji su bili uključeni u provođenju reforme od početka do sada, a najviše učiteljima i roditeljima koji su pristali na to.

- Ovo je najveći dan za škole u posljednjih 20 godina. Ova škola je dokaz da ne morate imati puno novca da ili biti u centru da budete predvodnik promjena - dodala je ministrica u čestitkama.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Komentiraj, znaš da želiš!