Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Divjak: Sve je spremno, Škola za život kreće za 8500 učenika

None Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Što se tiče svih ostalih škola, velika je novost da ove godine prvi put imamo obveznu informatiku u svim osnovnim školama u Hrvatskoj, u 5. i 6. razredima, rekla je ministrica u Varaždinu

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u petak u Varaždinu kako je na razini ministarstva sve spremno za novu školsku godinu i početak provođenja eksperimentalnog programa "Škola za život" u 74 hrvatske škole. 

Kazala je kako se u Ministarstvu znanosti i obrazovanja radi "punom parom" i da je danas odaslano pismo roditeljima vezano za početak nove školske godine i početak eksperimentalnog programa.

"S obzirom da 3. rujna kreće nova školska godina, ovo je prilika da napravimo sigurno najvažniji iskorak za naše školstvo u posljednjih 20-ak godina. Eskperimentalni program Škola za život ulazi u 74 hrvatske škole za 8500 učenika, blizu dvije tisuće nastavnika i suradnika, koji su svi educirani," izjavila je ministrica te dodala da je trenutno u procesu dobava udžbenika. Ministarstvo je svoj dio odradilo i na potezu su nakladnici, koji su se obvezali da će eksperimentalni udžbenici biti spremni za sam početak školske godine i da će stići u škole. Kazala je i kako su neke škole već dobile tablete dok je u ostalima to u proceduri.

"Što se samog eksperimentalnog programa Škola za život tiče, mi prvi put ulazimo u učionice i svi smo nestrpljivi da krenemo. Što se tiče svih ostalih škola, velika je novost da ove godine prvi put imamo obveznu informatiku u svim osnovnim školama u Hrvatskoj, u 5. i 6. razredima. Što se tiče opreme, mi smo prvih 218 škola opremili, onih gdje je bilo najkritičnije s obzirom na informatičku opremu," pojasnila je Divjak. Najavila je i da će do kraja ove godine još 400 do 500 škola dobiti opremu.

Pohvalila se i da je ministarstvo jako puno radilo na povlačenju sredstava iz Europske unije i da je u manje od godinu dana povučeno dvije milijarde. Drži da je to rekord u odnosu na, ne samo proteklo razdoblje, nego općenito koliko koje ministarstvo povlači sredstava za neke namjenske projekte.

"Pored toga, krećemo i s novim konceptom reforme za strukovno obrazovanje koje je godinama, desetljećima bilo zapostavljeno – novi kurikulumi, dualno obrazovanje, veća suradnja s poslodavcima i milijarda kuna, koja se ulaže u 25 centara kompetentnosti diljem Hrvatske, pa i u dva ovdje u Varaždinu," rekla je ministrica Divjak. 

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Komentari (18)
  • pozorno ćemo pratit sve promjene... informatika u 5. i 6. razredu je elementarna potreba, stoga palac gore... vidim svi se uzjogunili zbog uvođenja informatike, pa je najbolje da ostanemo na klinastom pismu do daljnjeg... btw. svaka obitelj danas ima računalo u kući, ama baš svaka... funkcionalan tablet s tipkovnicom danas je dobavljiv za iznos ispod 1000kn, isto tako odgovorno tvrdim da niti jedan školarac ne kreće u školu da u kući nema računalo/tablet/mobitel/TV, stoga mi je smješno da se spominju neopremljene učionice kao dobar razlog da se informatika i dalje NE UVODI

    27. 8. 2018,   15:25
  • i šta sad ako taj eksperminet toj dici u 74 škole bude promašaj? ko će njima vratit tu jednu godinu života i naobrazbe koju će te im oduzet? obavezna informatika, a kompjuteri po školama imaju 1 GB rama, ako škole uopće imaju i kompjutere, a tamo uče pisat u wordu i pravit prezentacije. koga lažete s ovin nakaradnin školstvon?

    24. 8. 2018,   23:52
  • Kao netko tko ide u školu već 11 godina, naučila sam da se ništa ne može bez PAPIRA I OLOVKE. Nikakvi tableti, jel Vi želite da djeca Vam postaju još opsjednutija o tehnologiji? Vi mislite da će biti lakše torbe da bi mi saznali od nekih koji su nažalost spali u tu reformu da su puno lošiji udžbenici i da će na kraju biti sve isto kao i do sada. Želite napredovati u informatici, matemtici i svemu kao ostale države? Uvedite programiranje, nabaviti računala za djecu s dobrim profeosrima koji će ih učiti o kodiranju i kako napraviti program. Nabavite udžbenike za djecu koja ne mogu to sama, nikakvi tableti neće pomoći školstvu, nijedno diijete ne vidi u tabletu školu nego igrice i odmor. Tako da ako želi ubiti i zadnju nadu budućnosti u ovoj zemlji, na dobrom ste putu ministrice. 11. godinu nosim torbu punu knjiga i ne smeta mi, 11. godinu imam sve potrebni u knjigama u gradskoj knjižnici za referate i projekte, 11 godina imam pravo učiti kako treba. I nećete mi 12. godinu toga oduzeti. Nemate pravo. Ako želite naučiti djecu nečemu uvedite više projekata sa logičkim razmišljanjem. Potrebni su nam udžbenici, ali ne oni sa planom i programom iz 1994. Želite nešto promjeniti? Pogledajte prvo plan i program, uvedite u škole računala za INFORMATIKU. NE TABLETIMA, DA KNJIGAMA Knjiga je naučila čovjeka kako da stvori tehnologiju, matematika fizika i kemija pisana rukom je naučila čovjeka kako stvoriti tehnologiju a ne obratno!!!!

    3. 9. 2018,   17:19