Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Divovski Antonov u Zagreb će donijeti generator iz nuklearke

None Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ovaj agregat je radio u ruskoj nuklearki 42 godine, a danas u nuklearnim postrojenjima diljem svijeta radi više od 50 Adriadieselovih generatorskih setova

Jedan od najvećih zrakoplova na svijetu Antonov 124-100 u ponedjeljak poslijepodne sletjet će u Zagreb i u svojoj utrobi dopremiti dizelski motor težak čak 84 tone. 

Motor iz nuklearne elektrane Smolensk proizveden je još 1978. godine u pogonima Adriadiesela iz Karlovca (nekadašnja Jugoturbina), a ista tvrtka sad će napraviti i remont motora. 

Ovaj agregat je radio u ruskoj nuklearki 42 godine, a danas u nuklearnim postrojenjima diljem svijeta radi više od 50 Adriadieselovih generatorskih setova, služe za napajanje nuklearki u slučaju havarije i nestanka struje u samoj elektrani, prenosi Poslovni dnevnik.

Inače posljednji generatori koji su se ugasili danima nakon eksplozije reaktora u Černobilu bili su upravo Adriadieselovi havarijski generatori. No nisu se ugasili zbog kvara, već im je nestalo goriva. 

Komentari (77)
  • Jugoturbina, nekad svjetski moćnik

    17. 8. 2019,   10:23
  • Sreća da su nas domoljubi oslobodili svih tvornica, pa smo od visokoindustrijalizirane zemlje postali ultrazalupana prvobitna zajednica (čak je i feudalizam bio napredniji) Slovenija i Srbija su nastavile i prešišale nas a investicije u Srbiji su veće od predratnih .......Prvomajska, Mega, Meba TPK, Torpedo...............sve u 3pm. Mora da su ponosni tvorci tog "čuda" i oni gore i ovi dole

    17. 8. 2019,   12:37
  • Jugoturbina, nazalost jedna od unistenih tvornica za vrijeme hdz

    17. 8. 2019,   13:58