Obavijesti

Tech

Komentari 0

Divovski kukci iz Barcelone otvorili dječji festival u Rijeci

Divovski kukci iz Barcelone otvorili dječji festival u Rijeci

Dječji festival Tobogan traje do 7. srpnja, te donosi 30a-k besplatnih programa - od predstava i filmskih projekcija, do koncerata i urbanih šetnji na riječkim trgovima, ulicama, plažama, muzejima

VIDEO

Dječja cika, vriska i smijeh ispunili su Korzo u srijedu oko 20 sati na spekatularnom otvorenju dječjeg Festivala Tobogan, kada su riječkom žilom kucavicom prodefilirali divovski mehanički kukci.

Impresivna parada kukaca, uz glazbu i specijalne efekte inovativne umjetničke skupine Surruga iz Barcelone, a u organizaciji Art-kina, Gradskog kazališta lutaka, Gradske knjižnice rijeka, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Vijeća mladih Benčić i TD rijeka 2020, krenula je s Trga 128. brigade Hrvatske vojske do Exportdrva, gdje je svečano otvoren festival.

5
| Foto: Nel Pavletic/PIXSELL (ilustrativna fotografija)

- Želja nam je bila djeci napraviti neuobičajeni ulični spektakl kao uvod u ono što festivalom želimo postići, a to je da stvorimo dobru bazu za ono što će se događati u Rijeci u sklopu nadolazećeg EPK-a 2020. Cilj nam je kroz mnogobrojne radionice stvoriti platformu za proizvodnju kvalitetnog i bogatog sadržaja uoči otvaranja kulturno stvaralačkog centra za djecu tj. Dječje kuće Benčić 2020. godine. Ideja je da ljetni praznici u gradu postanu nešto sasvim drugačije od užarenog asfalta te da radimo zajedno sa djecom, a ne samo za njih - objasnila je jedna od organizatorica festivala Jelena Milić.

Drugo izdanje Festivala Tobogan – aktivne ferije za djecu, koje traje od 27.lipnja do 8. srpnja, bit će izuzetno bogato te donosi 30-ak različitih, redom besplatnih programa. Bit će tu predstava i filmskih projekcija, koncerata, urbanih šetnji, igara, radionica i drugih sadržaja, na raznim gradskim lokacijama, od kino-dvorana preko kazališta, knjižnica i muzeja do gradskih parkova, trgova, ulica i plaža.

Festival uključuje mnogobrojne radionice poput - radionica izrade animiranog te dokumentarnog filma, radionica videomapiranja, osmišljavanja videoigara, , izrade zastava, stripova, igračaka od drveta, arheološka radionica, radionica glume, pripovijedanja i glazbe za film te dramsko-lutkarska radionica. Tu je i radionica "Naša divna osjetila" prilagođena djeci s poteškoćama u razvoju, a jedna je od radionica, "Multisenzorna učionica", namijenjena je i odraslima.

U sklopu festivala predstavljeno je i prvo tiskano izdanje Magazina o stvaranju kulture za djecu "Brickzine", ćiji je izdavač Gradska knjižnica Rijeka, a glavni urednik Kristian Benić, dok urednički savjet čine predstavnici institucija - organizatora Tobogana, koji sudjeluju i u stvaranju programa programskog pravca Dječja kuća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto