Obavijesti

Tech

Komentari 13

'Djeca nisu za strogoću, mnogo bolje uče kad mogu birati sami'

'Djeca nisu za strogoću, mnogo bolje uče kad mogu birati sami'
1

Učenicima danas treba novi pristup. Kod mene sjede gdje žele, grickaju zdrave grickalice, a odmor uzimaju kad žele, kaže učiteljica Mirjana Kromar iz Krnjaka...

VIDEO

Najvažnije mi je da su djeca sretna i da s veseljem dolaze u školu. Zato s njima i radim više neformalno, nema strogih kriterija, sjedi tko gdje želi, klupe smo spojili u središtu razreda i učenici sjede na svojim pilates loptama jer su dobre za kralježnicu i za koncentraciju, otkriva nam Mirjana Kromar, učiteljica razredne nastave Osnovne škole Katarine Zrinski u mjestu Krnjaku u okolici Karlovca.

Učiteljica u ovoj maloj školi novitete u nastavu uvela je prije šest godina, kad je reformom Hrvatski nacionalni obrazovni standard dao zeleno svjetlo učiteljima i nastavnicima da rade na drugačiji način.

- Nema ni onog formalnog da oni mene ne smiju pitati, prekinuti dok nešto radim, pitaju u svakom trenu kad im nešto padne na pamet što je vezano uz ono što radimo. Također sami biraju mjesto u učionici gdje će sjesti i raditi. Ako im ne ide, mogu se odmoriti, odraditi nešto drugo što im se sviđa, bitno je da odrade zadatke koje imamo taj dan - priča nam učiteljica Mirjana.

- Ja idem i ne želim stati jer smatram da učenicima treba prilagoditi gradivo i način pristupa jer djeca nisu za strogoću, oni su buntovni i imaju vrlo kratku koncentraciju i pažnju, ne možete dugo s njima razgovarati o jednoj temi i to ne ide. Zbog toga mnogo istražujem i po internetu da vidim kako se radi u školama u inozemstvu, ali kad poziv odaberete srcem, tad vam padaju ideje. Važno je slušati djecu - govori učiteljica.

Svoje učenike uči poduzetništvu tako da na radionicama izrađuju razne predmete, koje potom prodaju te vode evidenciju. Uči ih i domaćinstvu, a u razredu imaju “kutić” u kojem mogu skuhati čaj. Djeci su u razredu svakodnevno dostupni lješnjaci, bademi, sušeno voće, suncokretove sjemenke koje vole jesti. Učiteljica im je u razred uvela pilates lopte, koje su kako ističe, financirali roditelji. Roditelji su nabavili i VR naočale kako bi mogli učiti i raditi na VR Educationu.

Uza sve to djeca u školi uče i o brizi za životinje, te humanitarnom radu. Tako je s njima u školi od prošle zime i Šapa, kujica koja je lutala oko škole. U dvorištu škole ima kućicu, a djeca je šetaju i hrane.

Učiteljica Mirjana ističe kako su učenici odlično prihvatili ovakav pristup nastavi, primjećuje se da su samostalniji, s veseljem pristupaju kompleksnijim zadacima.

- Djeca ne osjećaju pritisak i puno im je lakše ovako raditi i učiti, a uočavam da su i kasnije puno povezaniji, osjetljiviji su i empatičniji na društvo i životinje. Vole ići u školu, a to je i mjesto gdje se mogu družiti jer stanuju raštrkani po selima - govori učiteljica. Inače, OŠ Katarina Zrinski jedina je osnovna škola koja je kroz fondove EU povukla 167.000 eura.

- Upravo uz ta sredstva smo u fokus stavili drugačiji rad s učenicima i stvorili naprednu, inovativnu, multikulturalnu školu - kaže ravnateljica Željka Stojković, ravnateljica škole. I dok čekaju opremu koju je financiralo Ministarstvo, ističu kako im je to najveća potreba. Naime, kako njezin razred nije u reformi ove godine, učionica neće dobiti projektor, a ni učenici tablete.

- Učenici bi istraživali jer sad ima dosta digitalno obrađenih sadržaja, ali mi ih nemamo gdje puštati. Zaista bi nam dobro došao kompjuter - zaključuje učiteljica Kromar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto