Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Djevojčica na odvikavanju zbog videoigre: Nije išla ni na zahod

None Foto:

'Suprug je jedne noći vidio svjetlo i pronašao je da igra videoigru sjedeći na jastuku koji je bio natopljen urinom. Toliko se navukla da nije htjela otići na zahod'

Djevojčica od devet godina završila je na odvikavanju od videoigre Fortnite.

Postala je toliko ovisna o igranju da je počela mokriti u gaćice, samo da se ne mora maknuti od ekrana. Kad joj je otac pokušao isključiti Xbox, djevojčica ga je udarila po licu. 

Učenica osnovne škole postala je opsjednuta igrom pucačine, koja je u relativno kratko vrijeme postala izuzetno popularna. Od srpnja prošle godine, kada je lansirana, igru je skinulo više od 40 milijuna gamera. 

GAMERI BIJESNI Pretjerano igranje žele staviti na listu psihičkih poremećaja

Videoigru je igrala potajno, po cijele noći. Premorena od intenzivnog igranja, u školi je počela drijemati. Kada joj je otac pokušao oduzeti XboX, potpuno je izgubila živce

'Nije htjela ići na zahod'

- Kada smo joj dozvolili da se igra, nismo imali pojma da će to prerasti u ovisnost ili da bi igranje moglo imati utjecaja na njezino psihičko zdravlje - izjavila je majka djevojčice. 

- Suprug je jedne noći vidio svjetlo i pronašao je da igra videoigru sjedeći na jastuku koji je bio natopljen urinom. Toliko se navukla da nije htjela otići na zahod - kazala je.

REUTERS/PIXSELL ISPOVIJEST OVISNICE: 'Toliko sam igrala Candy Crush da bi zaboravila pokupiti sina'

- Ovo je ozbiljan problem koji uništava život naše male djevojčice i netko mora intervenirati i to zabraniti prije nego što se dogodi epidemija - kaže majka.

Roditelji su svojoj kćeri kupili Xbox u siječnju i ona je nedugo nakon toga skinula Fortnite jer su je hvalili razni celebrityji. 

Samo dva mjeseca kasnije, roditelji su postali zabrinuti zbog njezinog ponašanja. U školu ih je pozvao razrednik i upozorio da su njihovoj kćeri ocjene u školi sve lošije te da često spava na satu, piše Daily Mail.

OMETA IM HORMONE Djeca puno lošije spavaju zbog večernjeg igranja na mobitelu

Djevojčica koja je ranije voljela sport i razne aktivnosti, počela je govoriti da je preumorna za gimnastiku i tečaj baleta, a izbjegavala je i nedjeljne odlaske u Crkvu. 

400 kn mjesečno za dodatne sadržaje

Roditelji su primijetili da su preko kreditne kartice izvršene uplate Microsoftu koje su počele premašivati 50 funti mjesečno, odnosno oko četristotinjak kuna. Kad smo je pitali zna li nešto o tome, odgovorila nam je da je plaćala dodatne sadržaje za ostvarivanje boljih rezultata u igri

Roditeljima nije preostalo ništa drugo nego da dijete odvedu kod psihoterapeuta.

- Poznajem mnogo bistre djece koja će zbog Fortnitea ovoga ljeta padati na ispitima, djece koja kradu od roditelja i prijatelja za plaćanje dodatnih sadržaja u igri, djece koja piške u bocu jer se ne žele maknuti od igre - izjavio je terapeut. 

Stručnjaci upozoravaju da bi mnoga djeca upravo zbog prevelike izloženosti nasilnim videoigrama mogla s vremenom razviti ozbiljne psihičke probleme.

Komentari (49)
  • Tu su roditelji krivi...

    10. 6. 2018,   20:13
  • Dragi roditelji...vi ste krivi...

    10. 6. 2018,   20:48
  • Da evo, igrica kriva a ne curica ili roditelj. Sram bilo tvorce igrice, zar nemaju niti malo savjesti?

    10. 6. 2018,   20:10