Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvatska će biti toplija za čak 5°C: 'Mnogi otoci će nestati...'

None Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL 2

2018. godina najtoplija je godina u Zagrebu - otkad postoje mjerenja. Razlog za zagrijavanje su upotreba fosilnih goriva i povećano emitiranje stakleničkih plinova, upozorio je Ivan Guettler

Neuobičajeno topao kraj veljače ponovno je potaknuo pitanje posljedica globalnog zatopljenja. Trebamo li se bojati dramatičnih upozorenja; što konkretno radimo i trebamo raditi te možemo li pomoći svijetu kako bi se ublažile posljedice globalnog zatopljenja, u današnjoj emisiji 'U mreži Prvog' govorili su dr. sc. Branko Grisogono, profesor na geofizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu; Melita Zdilar, viša savjetnica u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike; dr. sc. Ivan Guettler, voditelj Odjela za klimatsko modeliranje, praćenje klimatskih promjena i biometeorologiju DHMZ-a.

Do kraja stoljeća - zagrijavanje do 5 stupnjeva Celzijevih

- 2018. godina najtoplija je godina u Zagrebu - otkad postoje mjerenja. Zagreb se u 100 godina zagrijao za 1,1 stupanj.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Do kraja 21. stojeća za Zagreb i ovaj dio Europe očekujemo zagrijavanje od 4,5 do 5 stupnjeva Celzijevih. Razlog za zagrijavanje su upotreba fosilnih goriva i povećano emitiranje stakleničkih plinova - upozorio je Ivan Guettler.

- Hrvatska je izradila strategiju prilagodbe klimatskim promjenama koja uskoro ide na javno savjetovanje. Nakon toga ide na mišljenje tijelima državne uprave, a potom i na u postupak. Jedna od mjera je mjera energetske učinkovitosti koja se može potaknuti u gospodarstvu i privatnom sektoru - subvencijama, kazala je Melita Zdilar.

'Možemo reći da smo na rubu panike'

- Krajnji je trenutak da se nešto poduzme. Za nas starije nije tako strašno, ali za mlade - možemo reći da smo na rubu panike. Ali, mi Hrvati smo naviknuli da nas se maltretira, nismo neki prosvjednici, kazao je Branko Grisogono. Upozorio je kako moramo smanjiti emisiju stakleničkih plinova, smanjiti betoniranje i asfaltiranje. Moramo prilagoditi energetiku - koristiti sunčevu energiju, ili barem privremeno revaluirati atomsku energiju, barem privremeno. 

- Osim toga, fenomenalno smo loši u zbrinjavanju otpada - dodao je. 

Upozorio je da će zatopljenjem od 2 do 3 stupnja na globalnoj razini mnoge biljke i životinje nestati, povećat će se pustinje, izmjenjivat će se ekstremni vremenski uvjeti, a mnogi otoci će nestati.

Komentari (63)
  • "Stručnjake" sam slušao i 80-ih kad su govorili da fosilnih goriva ima još za najviše 30 godina...

    4. 3. 2019,   11:17
  • "Razlog za zagrijavanje su upotreba fosilnih goriva i povećano emitiranje stakleničkih plinova" - o ovome bi se dalo diskuirati. Utjecaj uporabe fosilnih goriva se smanjuje iz godine u godinu, razvojem tehnologije. Što se tiče emitiranja stakleničkih plinova, misli se prije svega na CO2, moje mišljenje je da problem prije svega leži u masovnom uništavanju šuma i prašuma, koje su "pluća Zemlje". Šume troše CO2 i pretvaraju ga u kisik. Masovnim pustošenjem šuma znatno se smanjila količina CO2 koja biva pretvorena u kisik. Kultivacija tla i krčenje šuma radi pretvaranja tla u obradive površine uvelike tome doprinosi. O tome nitko ne govori

    4. 3. 2019,   12:35
  • Stručnjak (hrv.) - svirač muškom spolnom organu

    4. 3. 2019,   12:17