Obavijesti

Tech

Komentari 19

Do mora na struju: HEP će na cestama postaviti 57 punionica

Do mora na struju: HEP će na cestama postaviti 57 punionica
9

Završetkom u ovom trenutku aktivnih projekata, HEP-ova će mreža, zajedno s već instaliranim punionicama u hrvatskim gradovima, imati više od stotinu punionica, rekao je Frane Barbarić iz HEP-a

VIDEO

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je u srijedu u povodom Nacionalnog dana Nikole Tesle, otvaranjem brze punionice na odmorištu Brinje na autocesti A1 dovršila puštanje u rad prvih 16 punionica za električna vozila na autocestama, izvijestio je HEP.

Te punionice omogućuju vožnju električnim automobilima od granice sa Slovenijom i Mađarskom do Jadranskog mora, a Hrvatsku uključuju u mrežu punionica za električna vozila na Transeuropskoj prometnoj mreži TEN-T, kažu u HEP-u.

Punionica u Brinju, kao i druge HEP-ove punionice na autocestama, omogućuje punjenje svih tipova električnih vozila.

U HEP-u kažu da njihove punionice podržavaju turizam, omogućujući sve brojnijim vlasnicima električnih automobila dolazak do svih turističkih destinacija u Hrvatskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Na benzinskoj postaji INA u Brinju otvorena je prva punionica za električne automobile

- Naš je konačni cilj hrvatskim građanima te svim turistima i našim gostima omogućiti sigurnu međugradsku vožnju električnim automobilima. S tim ciljem, u sklopu međunarodnih projekata, postavit ćemo ukupno 57 punionica na hrvatskim autocestama i ostalim prometnicama. Završetkom u ovom trenutku aktivnih projekata, HEP-ova će mreža, zajedno s već instaliranim punionicama u hrvatskim gradovima, imati više od stotinu punionica - izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Od prvih 16 HEP-ovih punionica na autocestama, 12 ih je postavljeno u suradnji s Inom. Ukupno će više od 30 punionica za električne automobile na autocestama u pravcu mora i u pravcu Lipovca na kontinentu, biti instalirano na odmorištima pokraj maloprodajnih mjesta Ine.

- Iskorak u elektromobilnost vidimo kao priliku za kompaniju - izjavio je predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon.

Punionice na autocestama dio su razvojnog projekta eMobilnosti, kojom se do kraja 2020. godine predviđa dostupnost punionica na svakih 50 kilometara autocesta, u svim aglomeracijama s više od 20.000 stanovnika, u svim morskim, zračnim i lukama unutarnje plovidbe, kao i na željezničkim kolodvorima.

Na benzinskoj postaji INA u Brinju otvorena je prva punionica za električne automobile

Investicije u postavljanje HEP-ovih punionica na autocestama sufinanciraju se iz fondova Europske unije u sklopu projekata EAST-E i NEXT-E. U sklopu tih projekata, HEP s partnerima iz Češke, Slovačke, Slovenije, Mađarske i Rumunjske surađuje u stvaranju mreže 309 punionica, koja će omogućiti nesmetanu vožnju električnim automobilom kroz šest država srednje Europe.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev izjavio je kako projekti usmjereni na istraživanje i inovacije u električnoj mobilnosti mogu dobiti potporu iz programa Obzor 2020 ili Europske investicijske banke. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle