Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Do posljednje kapi: Trikovima uštedite i do 20 posto goriva

None Foto: 24sata 6

Klima je najveći dodatni potrošač. Istraživanje ADAC-a pokazuje da raslađivanjem s 32 na 22 °C klima ponekad u gradu troši i više od četiri litre goriva na 100 km

Cijene goriva sve više vozača tjeraju na kapitulaciju i bacaju u očaj. Mnogi se zbog toga voze manje i posežu za alternativnim metodama prijevoza kako bi smanjili troškove vezane uz automobil. A pri tome se često zaboravlja da se vrlo jednostavnim trikovima i na samom automobilu može uštedjeti značajna svota novca. Isključivanjem klime te vođenjem računa o ispravnom taku u gumama godišnje se na prosječnom automobilu može uštedjeti i više od 2000 kuna. 

Klima uređaj je danas nezaobilazni dio opreme u svakom modernom automobilu, no realno gledano, on nam je rijetko kada zaista nužan. “Paklene vrućine” svake godine traju samo nekoliko tjedana, sve ostalo je moguće preživjeti i bez klima uređaja koji ovisno o automobilu može trošiti i više od dvije litre na 100 kilometara. Povećana potrošnja zbog klima uređaja posebno je izražena u gradu i kod automobila sa zastarjelim tipovima ručnih klima uređaja. Kod njih se dodatno znojenje itekako isplati. 

Veliki potrošač goriva su također gume, prije svega nedovoljan tlak u njima. Istraživanje koje je proveo Bridgestone pokazuje da se svake godine u zemljama EU zbog preniskog tlaka u gumama potroši nevjerojatnih 38 milijardi kuna goriva. Još pesimističnija studija jednog škotskog vulkanizerskog lanca govori o devet milijarda izgubljenih kuna godišnje samo u Velikoj Britaniji. Ovisno o tlaku, vrsti guma i automobila, nedovoljno napumpani pneumatici vozača mogu koštati između pet i 15 posto više goriva. 

Pametnim korištenjem klima uređaja, ili potpunim odustajanjem od njega te redovitom provjerom tlaka u gumama vozač prosječnog automobila uštedjeti će oko 1,5 litara goriva na 100 kilometara. Na godišnji prosjek od 15 tisuća kilometara to je 225 litara, ili 2225 kuna dizela, odnosno 2390 kuna eurosupera 95. Ušteda koja se osjeti. 

Klima je ponekad važan sigurnosni faktor

Mnoga sigurnosna istraživanja klima uređaj pokazuju kao važan faktor sigurnosti u cestovnom prometu. Vozači su u ugodno rashlađenom ambijentu opušteniji i koncentriraniji u odnosu na one koji se “kuhaju” bez klime. U prilog klime govori i činjenica da spušteni prozori također troše gorivo. Oko 0,2 l/100 kn pri 80 km/h. 

Klima troši i 2 litre na 100 kilometara

Renomirani njemački auto klub ADAC na pet je konkretnih modela testirao koliko uključena klima može utjecati na potrošnju. Vrijednosti se osjetno razlikuju i prije svega ovise o tipu klima uređaja te snazi motora u automobilu. Iz rezultata je vidljivo da slabiji automobili na klimu troše više od snažnijih. Osim toga potrošnja goriva zbog upaljenog klima uređaja mnogo je viša u gradu. 

Ne pretjerujte s dizanjem pritiska

Pravilo kaže - veći pritisak u gumi daje manju potrošnju. No nikako nije preporučljivo  dizati pritisak više od 0,2 bara iznad onoga koji je naznačio proizvođač. Naime, dizanjem pritiska smanjuje se i gazna površina gume. To osim do smanjenja potrošnje dovodi i do neravnomjernog trošenja gume, lošijeg kočenja te držanja u zavojima. 

Komentari (60)
  • ma da nije čačić pisao ovaj članak? nego, da istina, na svemu treba šparati, a ne samo na benzinu. dakle, pod a, tko ne želi dati otkaz, prodati auto i prestati jesti (velika ušteda, ne voziš se više svaki dan, ne moraš niti do najbližeg trgovačkog centra, ne trebaš niti odjeću jer nikamo više ne ideš, ne trebaš niti pribor za jelo jer je suvišan, ne treba ti elektrika ni plin za štednjak...), može isključiti klimu, prestati se prati i mirisati (ionako mu neće pomoći nikakva rexona 48 sati zaštita na 45 stupnjeva u limenoj konzervi), pa time uštedjeti na benzinu, deterdžentima, dezodoransima, sapunu, gelu za tuširanje. tek sad vidim kako prebahato živim, pa sve mi nabrojano uopće ne treba, još samo bacim mobitel u smeće, isključim telefon i razbijem kompjuter, pa mogu nazad u pećinu ili na granu, jest banane po cijeli dan, trijebit buhe i cerekat se.

    24. 5. 2012,   09:00
  • Da se meni štedilo na klimi, onda bih vjerovatno u startu kupio auto bez klime...

    24. 5. 2012,   08:35
  • najbolja ušteda na gorivu je da ga ne trošimo. Bicikl i peri-deri.

    24. 5. 2012,   08:38