Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dobio je doživotnu zabranu u Fortniteu, no je li to prestrogo?

None Foto: Epic Games, YouTube/Screenshot 4

Tinejdžer Jarvis Khattri dobio je doživotnu zabranu u Fortniteu, igri koja mu je i donijela slavu i novac. Koristio je softver za varanje, no mnogi misle da je ovo ipak bio prestrog potez izdavača igre

Nakon što je dobio doživotnu zabranu Fortnitea zbog varanja, mladi YouTuber Jarvis Khattri (17) objavio je kako će napustiti milijunsku vilu u Los Angelesu u kojoj je živio sa suigračima iz FaZe klana. 

Tinejdžer koji je objavljivao videa pod imenom FaZe Jarvis na YouTubeu je rekao kako odlazi kući uz poruku fanovima da svi griješe u životu, ali da je važno učiti iz grešaka kako bi postali bolji ljudi.

- Idem doma kako bih bio s obitelji i razmislio o onome što mi je važno u životu i što će biti sljedeće - rekao je mladić iz Engleske koji je živio u luksuznoj vili s bazenom, kinom i pogledom na ocean, prenosi Metro.

Njegova slava i novac dobili su veliki udarac nakon što je dobio doživotnu zabranu igranja Fortnitea jer je koristio (aimbot) softver koji omogućuje varanje u igri. Izdavači Fortnitea, Epic Games, svaki tjedan izbacuju stotine igrača koji koriste ovaj softver koji olakšava ciljanje i gađanje protivnika, a Jarvis je koristio upravo taj softver kako bi pokazao koliko je nepošten. U videu je više puta upozorio svojih nekoliko milijuna fanova da bi zbog ovog mogli biti blokirani, a sam je pokrenuo novi profil kako bi pokušao izbjeći kaznu - što mu nije uspjelo.

Reakcija iz Epica bila je brza. Zabrana je doživotna, a iz kompanije su rekli kako imaju nultu toleranciju na korištene softvera za varanje, a upravo su varanje više puta isticali kao jedan od glavnih problema koji tjeraju igrače od ove hit igre.

- Kada ljude koriste aimbot ili bilo kakve sustave za varanje kako bi stekli nepoštenu prednost, uništavaju igru za one koji je igraju pošteno - rekli su iz Epica za Business Insider.

S obzirom na rastuću karijeru igrača i kreatora sadržaja, mnogi su u esportu stali na stranu mladića i rekli kako je kazna prestroga. Tako su isticali njegovu dob kao olakotnu okolnost te činjenicu da je više puta upozorio druge da ne promovira varanje. Drugi pak podržavaju Epic u njihovom potezu. 

Jedan od onih koji su uz mladića je i Ninja, vjerojatno najslavniji gamer, koji je rekao da Jarvisa nije trebalo blokirati doživotno jer mu karijera ovisi o toj igri. On je u svom videu spomenuo Logana Paula kojeg je YouTube suspendirao nakon što je objavio video s mrtvim tijelom, no u konačnici su ga pustili u svoje okruženje. 

Foto: Epic Games

Naravno, esport je novo područje koje još mora posložiti sva globalna pravila, pa tako i kažnjavanje, a jedan od kreatora Mortal Kombata, Ed Boon, je otvorio popularnu anketu, prema kojoj je većina rekla da bi najbolje rješenje bilo privremena zabrana. 

Drugi su se usredotočili na Epicovu odluku o dugoročnoj zabrani. 

Jarvis je trenutačno odsječen od primarnog izvora zarade na temelju odluke tvrtke o striktnoj primjeni pravila korištenja. Mnogima je ovo pokazalo kako su igrači, organizacije i organizatori događanja u potpunosti na milosti developera i izdavača igara.

Komentari (67)
  • Eto Hrvata da kukaju kako su kazne prestroge. Nemoj varati, pa nećeš biti kažnjen. Poštuj prometne propise pa nećeš biti kažnjen, nemoj krasti, pa nećeš biti kažnjen...jel to tako teško?

    12. 11. 2019,   14:22
  • Ima 17 godina i "karijera" mu ovisi o ovoj igri. Hebote, kaj ovo je , jesam ja lud?

    12. 11. 2019,   14:38
  • ne, nisu prestrogi. isto su poceli sada i sa pubg mobile. Nemoj varati, igraj, vjezbaj, trudi se i posteno dodi do rezultata. nisam igrac fortnitea vec pubga, ali ista je prica. znam likove koji po 10h dnevno igraju pubg mobile, i onda dode neki klinac sa aimbotom i upropasti im igru i score.

    12. 11. 2019,   14:34