Obavijesti

Tech

Komentari 67

Dobio je doživotnu zabranu u Fortniteu, no je li to prestrogo?

Dobio je doživotnu zabranu u Fortniteu, no je li to prestrogo?
4

Tinejdžer Jarvis Khattri dobio je doživotnu zabranu u Fortniteu, igri koja mu je i donijela slavu i novac. Koristio je softver za varanje, no mnogi misle da je ovo ipak bio prestrog potez izdavača igre

VIDEO

Nakon što je dobio doživotnu zabranu Fortnitea zbog varanja, mladi YouTuber Jarvis Khattri (17) objavio je kako će napustiti milijunsku vilu u Los Angelesu u kojoj je živio sa suigračima iz FaZe klana. 

Tinejdžer koji je objavljivao videa pod imenom FaZe Jarvis na YouTubeu je rekao kako odlazi kući uz poruku fanovima da svi griješe u životu, ali da je važno učiti iz grešaka kako bi postali bolji ljudi.

- Idem doma kako bih bio s obitelji i razmislio o onome što mi je važno u životu i što će biti sljedeće - rekao je mladić iz Engleske koji je živio u luksuznoj vili s bazenom, kinom i pogledom na ocean, prenosi Metro.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Njegova slava i novac dobili su veliki udarac nakon što je dobio doživotnu zabranu igranja Fortnitea jer je koristio (aimbot) softver koji omogućuje varanje u igri. Izdavači Fortnitea, Epic Games, svaki tjedan izbacuju stotine igrača koji koriste ovaj softver koji olakšava ciljanje i gađanje protivnika, a Jarvis je koristio upravo taj softver kako bi pokazao koliko je nepošten. U videu je više puta upozorio svojih nekoliko milijuna fanova da bi zbog ovog mogli biti blokirani, a sam je pokrenuo novi profil kako bi pokušao izbjeći kaznu - što mu nije uspjelo.

Reakcija iz Epica bila je brza. Zabrana je doživotna, a iz kompanije su rekli kako imaju nultu toleranciju na korištene softvera za varanje, a upravo su varanje više puta isticali kao jedan od glavnih problema koji tjeraju igrače od ove hit igre.

- Kada ljude koriste aimbot ili bilo kakve sustave za varanje kako bi stekli nepoštenu prednost, uništavaju igru za one koji je igraju pošteno - rekli su iz Epica za Business Insider.

S obzirom na rastuću karijeru igrača i kreatora sadržaja, mnogi su u esportu stali na stranu mladića i rekli kako je kazna prestroga. Tako su isticali njegovu dob kao olakotnu okolnost te činjenicu da je više puta upozorio druge da ne promovira varanje. Drugi pak podržavaju Epic u njihovom potezu. 

Jedan od onih koji su uz mladića je i Ninja, vjerojatno najslavniji gamer, koji je rekao da Jarvisa nije trebalo blokirati doživotno jer mu karijera ovisi o toj igri. On je u svom videu spomenuo Logana Paula kojeg je YouTube suspendirao nakon što je objavio video s mrtvim tijelom, no u konačnici su ga pustili u svoje okruženje. 

Naravno, esport je novo područje koje još mora posložiti sva globalna pravila, pa tako i kažnjavanje, a jedan od kreatora Mortal Kombata, Ed Boon, je otvorio popularnu anketu, prema kojoj je većina rekla da bi najbolje rješenje bilo privremena zabrana. 

Drugi su se usredotočili na Epicovu odluku o dugoročnoj zabrani. 

Jarvis je trenutačno odsječen od primarnog izvora zarade na temelju odluke tvrtke o striktnoj primjeni pravila korištenja. Mnogima je ovo pokazalo kako su igrači, organizacije i organizatori događanja u potpunosti na milosti developera i izdavača igara.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle