Obavijesti

Tech

Komentari 0

Dodijeljena je naša najstarija nagrada za dječju književnost

Dodijeljena je naša najstarija nagrada za dječju književnost
23

Ovogodišnji dobitnici nagrade za književni tekst su Vlado Rajić za roman ˝Mačak s četvrtog kata˝ te Nena Lončar za roman ˝Sve o Evi: vodič za sanjare˝

VIDEO

Ova nagrada važna je zbog toga onoga što nagrađuje i zbog onoga što potiče. Djeca koja čitaju brže uče, kreativnija su. Velike su dobrobiti onih koji čitaju i kojima se čita, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Jubilarna 50. dodjela nagrade Grigor Vitez za dječju književnost i ilustraciju održana je u utorak 24.04. u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Dodjelu ove nagrade pokrenuo je Savez društava ˝Naša djeca˝ Hrvatske davne 1967. godine sa željom da se potakne dječju književnost i ilustraciju. Ovo je najstarija hrvatska nagrada za dječju književnost i ilustraciju, a sastoji se od novčanog dijela, diplome te statue Ptica, koju je kreirala akademska slikarica Ksenija Kantoci. 

22
| Foto: Facebook, Marko Prpic/PIXSELL

- Nagradu su do sada dobili 51 književnik i književnica za tekstove, te 38 likovnih umjetnika i umjetnica za ilustraciju u 144 knjige za djecu i mlade. Mnoge nagrađene knjige postali su dječji klasici, tu su ˝Grga čvarak˝, ˝Zvižduk s Bukovca˝, ˝Koko u Parizu˝, zbog čega je naš slogan ˝Grigor Vitez, Nagrada koja odrasta s djecom˝- rekla je predsjednica Saveza društava ˝Naša djeca˝ Hrvatske, Aida Salihagić Kadić.

Ona je istakla kako se čitanjem kod djece razvija poseban osjećaj bliskosti, oni se bolje snalaze među ljudima, razvijaju maštu, pamćenje, kreativnost, ali postižu i bolji uspjeh u školi.

Ovogodišnji dobitnici nagrade za književni tekst su Vlado Rajić za roman ˝Mačak s četvrtog kata˝ te Nena Lončar za roman ˝Sve o Evi: vodič za sanjare˝. 

- Drago mi je da smo se žiri i ja našli u ocjeni ove knjige vrlo blisko. Da sam ja Plenković, osnovao bih instituciju koja bi se bavila isključivo dječjom knjigom, i tamo bih za direktoricu izabrao Silviju Šesto- rekao je Vlado Rajić.

-Za mene je ova nagrada poticaj da nastavim pisati na originalan način i uvijek s dozom humore- rekla je Nena Lončar.

Za ilustraciju nagrađeni su Dubravka Kolarić za autorsku slikovnicu ˝Čarolija zagrljaja˝ te Manuel Šumberac za ilustraciju u knjizi ˝Jura i kuckalo protiv dosade˝.  

Ove je godine pored nagrada stručnog žirija po prvi put uvedena nagrada dječjeg žirija. U suradnji s Hrvatskim centrom za dječju knjigu, koji djeluje pri Knjižnicama grada Zagreba, odabrano je pet velikih malih čitača. Članovi žirija obrazložili su svoje razloge za dodjelu nagrade za književni tekst Vladi Rajiću za roman ˝Mačak s četvrtog kata˝, te Marseli Hajdinjak za ilustracije u slikovnici ˝Nuru N'zuri: lavov povratak˝, autora Ludwiga Bauera.

- U Mačku s četvrtog kata autor je uspio dočarati vrlo realistično kako se životinja osjeća, a mačak nam u knjizi opisuje svoju životnu priču na vrlo humorističan način i bez okolišanja. Kod knjige Nuru N'zuri dopalo nam se što su ilustracije veoma realistične, napravljene su kao fotografije, pa je osjećaj kao da gledaš film, koliko je knjiga realistična- rekli su iz dječjeg žirija. 

Da je ilustriranje tekstova veliki izazov, istaknula je Marsela Hajdinjak, te se zahvalila dječjem žiriju.

- Ovo je usamljenički posao, mi za razliku od glumaca ili pjevača koji na sceni predstavlja svoju umjetnost ne možemo dobiti povratnu informaciju. Mi ne znamo kako će publika kojoj je sve to posvećeno zapravo rad razumjeti, zato mi je ova nagrada posebno draga, jer dolazi od onih kojima je knjiga adresirana- rekla je Hajdinjak.

S njom se složio i Vlado Rajić, koji ističe posebnost nagrade koja dolazi od djece čitatelja. Nagrada koju je dječji žiri uručio nazvana je pričica, jer se radi o umanjenoj skulpturi originalne ptice.

- Hvala vam, djevojčice i dječaci iz dječjeg žirija. Vaša odluka bacila me je iz cipela. Nema većeg priznanja od priznanja onih za koje je ta knjiga napisana- rekao je Vlado Rajić 

Posebno priznanje nagrade ˝Grigor Vitez˝ dodijeljeno je Silviji Šesto za ukupan doprinos otvaranja prostora književnosti za djecu i mlade. 

- Izuzetna mi je čast dobiti priznanje, jer to pokazuje da netko vidi da se nešto radi- rekla je Šesto.

Pohvale su dodijeljene Vandi Čizmek za ukupno stvaralaštvo na području ilustracije u prošloj godini, Mirjani Mrkeli za tekst u ilustriranoj knjizi ˝Bob, bobić, mahuna˝, te Branki Hollingsworth Nara za ilustraciju iste knjige. Branku Vujanoviću za dugogodišnju nesebičnu aktivnost na području stvaralaštva za djecu dodijeljena je Srebrna ptica.

- Zahvaljujem svim dosadašnjem dobitnicima, čija dela obogaćuju brojna djetinjstva. Mi u ministarstvu znamo koliko je teško trajati pedeset godina, pa zato iskreno čestitam svim dobitnicima, ali i organizatorima. Naša Nacionalna strategija poticanja čitanja je nas način da potičemo sve da čitaju, da onima koji potiču djecu i mlade na čitanje pružimo podršku- rekla je ministrica kulture.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju