Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Snađi se druže: Novi Call of Duty ostao bez minimape u igri

Infinity Ward i Activision šokirali su javnost uklanjanjem jednog od definirajućih elemenata legendarnog CoD serijala.

Call of Duty: Modern Warfare (2019) biti će 16. igra u dugovječnom serijalu pucačina iz prvog lica, ali i prva čiji multiplayer modovi igračima neće ponuditi baš nikakav oblik pomoćne karte za navigaciju.

To otkriva nepunih pola sata dugi 4K video multiplayera iz nadolazeće visokobudžetne pucačine čiji sažetak možete pogledati u nastavku.

Iako se na prvi pogled ne radi o velikoj promjeni, tzv. "minimapa" do sada je bila neizostavan element napucavanja s drugim CoD igračima, pogotovo na uvijek pedantnoj kompetitivnoj sceni gdje i najmanja promjena može biti razlika između velikog trijumfa i gubitka pola milijuna dolara.

Call of Duty već neko vrijeme izaziva kontroverze činjenicom da će dobar dio svoje single-player kampanje igrače tjerati da igraju kao teroristi. Sama igra stiže na PlayStation 4, PC i Xbox One 25. listopada.

I dok ostaje za vidjeti kako će uklanjanje minimape utjecati na kompetitivnu Call of Duty scenu, velike gameplay promjene nisu ništa novo u svijetu eSporta. Dapače, neke igre čak se i diče tom nepredvidljivošću te su iz temelja dizajnirane oko takvih varijacija osmišljenih da iznenade i cijelo vrijeme guraju igrač(ic)e izvan njihove zone komfora.

Upravo je to slučaj s Fortniteom, jednom od tri okosnice Esports prvenstva Hrvatske, prvoj inicijativi svoje vrste koja učenicima i studentima diljem lijepe naše daje priliku da se natječu za bogate nagrade, i to uglavnom iz udobnosti vlastitih domova, bilo da prefiriraju ovaj batlte royale hit, League of Legends, ili posljednji nastavak FIFA serijala nogometnih simulacija. Ovaj trio turnira bez presedana sredinom prošlog mjeseca uspio je u potpunosti odbaciti svoje već ionako simbolične kotizacije zahvaljujući dodatnom angažmanu sponzora natjecanja: Trikoderu, Shake&Takeu i Dorini.

Sav taj napor ulaže se u ideju normalizacije gaminga na Balkanu kao legitimnog sporta, što je status koji već godinama uživa u inozemstvu, i to s punim pravom.

Komentari (4)
  • Džaba nam je igrat online i s mapom i bez mape kad nam je zbog interneta ping 150 dok ja naciljam igrači iz razvijenih zemalja ni nema lažova ko u nas upucaju me odmah.

    14. 8. 2019,   10:07
  • Na hardcoru je i tako nema 😁

    13. 8. 2019,   15:36