Obavijesti

Tech

Komentari 47

Doktori su joj dali tri mjeseca života: 'Rak je skroz nestao...'

Doktori su joj dali tri mjeseca života: 'Rak je skroz nestao...'
1

Terapija funkcionira tako da "upoznaje neprijatelja". Genetski se analizira tumor pacijenta kako bi se detektirale rijetke promjene koje rak čine vidljivima za imunološki sustav

VIDEO

Život Judy Perkins, žene koja je oboljela od raka dojke, spasila je nova, eksperimentalna terapija. Odnosno, čak 90 milijardi protutijela koja su joj doktori ubrizgali u tijelo ubili su stanice raka. 

Judy je bila u terminalnoj fazi, a doktori su joj dali tek tri mjeseca života. No, dvije godine kasnije nema nikakve naznake raka u njezinom tijelu. 

Stručnjaci s Nacionalnog instituta za istraživanje raka kažu da je terapija još uvijek eksperimentalna, no mogla bi se prilagoditi za liječenje svakog oblika raka. 

Judy, koja živi sa suprugom na Floridi, dijagnosticiran je uznapredovali oblik koji se nije mogao liječiti konvencionalnom terapijom. Osim primarnog karcinoma, pronašli su joj tumore veličine teniske loptice u jetri i metastaze po cijelom tijelu. 

- Oko tjedan dana nakon početka terapije, počela sam nešto osjećati, kao da mi se tumor u prsima smanjivao. Tjedan ili dva nakon toga tumor je u potpunosti nestao - rekla je Judy. Prisjetila se kako je osoblje oduševljeno skakalo oko nje i bilo uzbuđeno, a kasnije su joj rekli da postoji velika mogućnost da ju izliječe novom terapijom. 

Terapija funkcionira tako da "upoznaje neprijatelja". Genetski se analizira tumor pacijenta kako bi se detektirale rijetke promjene koje rak čine vidljivima za imunološki sustav. Iako se sustav sam po sebi već bori s tumorom, a bitku gube i bijele krvne stanice, limfociti se uklone iz uzorka krvi, a u laboratoriju oni postaju "stanice ubojice" koje se vraćaju u organizam bolesnika. 

Najveći izazov kod liječenja raka imunoterapijom je činjenica da kod nekih pacijenata funkcionira odlično, no većini ne donosi nikakvu korist, piše Independent

Judy, nakon što je pobijedila rak, uživa u prirodi, a posebice u vožnji kajakom. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle