Obavijesti

Tech

Komentari 209

Donald Trump ne zna koja je razlika između klime i vremena

Donald Trump ne zna koja je razlika između klime i vremena
3

Trump je napisao na Twitteru kako bi htio 'malo dobrog starog globalnog zatopljenja' u trenutku kad je istok SAD-a zahvatio ledeni val.

VIDEO

Američki predsjednik Donald Trump još jednom je iskoristio Twitter kako bi izbacio što mu je na umu, pa je noćas sa odmora na Floridi stavio status iz kojeg se čini kako mu baš i nije jasna razlika klime i vremena. 

Komentirajući val hladnoće koji je zahvatio istok SAD-a, Trump je napisao kako bi 'mogli imati najhladniju Novu godinu ikad' i dodao da bi im 'možda trebalo malo tog dobrog starog globalnog zatopljenja koje su SAD, ali ne i druge zemlje, trebale platiti bilijune dolara kako bi se borili protiv njega'. 

Kako se čini, ovdje ga je vodila logika - ako je vani tako hladno, kako se može govoriti o globalnom zatopljenju? Međutim, i NASA je prilično jednostavno objasnila stvari, prenosi CNN

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Crne posljedice: Topliji planet povećat će broj tražitelja azila
Crne posljedice: Topliji planet povećat će broj tražitelja azila

Vrijeme predstavlja uvjete i djelovanje atmosfere kroz kratko vremensko razdoblje. Poput - sljedećih tri dana nas čeka kiša i hladnije vrijeme.  S druge strane, ako to isto vrijeme promatramo kroz godine, desetljeća i stoljeća možemo razlikovati klimu i vidjeti uzorke klimatskih promjena. Zbog toga je pogrešno misliti da zbog trenutnog vala hladnoće u jednom dijelu jednog kontinenta ne možemo govoriti o zatopljenju na globalnoj razini. Jednako tako, nakon par ekstremno toplih ljetnih dana mogli bi lako zaključiti da se planet ekstremno zagrijava. 

nasa

A činjenica je da se naš planet zagrijava.

Ova godina bit će jedna od pet najtoplijih u povijesti. Prošla je bila najtoplija, 2015. također, kao što je i godina prije rušila rekord. Prvih 10 mjeseci ove godine bili su drugi najtopliji otkad se mjere temperature, a prvo mjesto i ovdje drži prošla godina.  Od osam najtoplijih godina u povijesti, sve su bile nakon 1998. godine. Svi dostupni dokazi i 137 godina mjerenja pokazuju jasno da se klima mijenja. I gotovo svi znanstvenici uvjereni su da je to zbog ljudske aktivnosti. 

Inače, Donald Trump je povukao SAD iz Pariškog sporazuma o klimi i neko vrijeme su bili izolirani u društvu Nigerije i Sirije. Međutim, Nigerija je u međuvremenu ratificirala sporazum, a Sirija je to najavila u studenome te su tako ostavili SAD potpuno izolirane.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 209
VIDEO

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4
TROJAC NA TESTU

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4

GT4 dolazi u tri različita izdanja, ali s impresivnom baterijom koja radi do 14 dana s jednim punjenjem. Metalna kućišta s različitom obradom i bojama te remenjem, svakom satu daju i drugačiji fokus, no nedostaje i dalje velik broj aplikacija

U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila
NOVA STATISTIKA

U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila

Broj prvi put registriranih cestovnih vozila iznosio je 190.063, uz rast od 28,6 posto u odnosu na 2022. godinu.
Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'
ISTRAŽIVANJE CRVENOG PLANETA

Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'

Dosad je Ingenuity ukupno prešao oko 17 kilometara i letio na visini od 24 metra. Na Mars je stigao u veljači 2021. na roveru Perseverance