Obavijesti

Tech

Komentari 7

Dr. House, vidi vas: U Rijeci baš sve rade u 3D tehnologiji...

Dr. House, vidi vas: U Rijeci baš sve rade u 3D tehnologiji...
5

Riječki KBC poseban je po tome što prihvaćaju sve nove trendove. Prvi su u složenim operacijama i ugradnji 3D umetaka, a koriste najnovije gadgete koji pomažu u komunikaciji doktora i pacijenata...

VIDEO

KBC Rijeka se u posljednje vrijeme ističe po sve većem broju operacija u kojima koriste posljednju, najrazvijeniju tehnologiju. Neke od tih operacija obavile su se prvi put kod nas.

Inovativnost, smanjenje liste čekanja, nabavka najrazvijenijih medicinskih aparata, obnova zastarjelih odjela, suradnja sa svjetskim liječnicima... pripisuje se i novom ravnatelju Davoru Štimcu. Prije nekoliko tjedana ova je bolnica predstavila super uređaj Tobii za komunikaciju očima. Tobii prati pokrete očiju pacijenta te tako paralizirani mogu govoriti samo da komuniciraju pogledom.

- Uprava KBC-a prepoznala je potrebu da svojim pacijentima u jedinicama intenzivne njege omogući korištenje takvim uređajem. Naime, ovakvim se uređajem omogućuje njihova komunikacija s bolničkim osobljem te se istodobno znatno ubrzava i olakšava proces njihova liječenja - rekao je ravnatelj Štimac.

Na instalaciji opreme bit će uključeni djelatnici Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te tvrtka E-Glas koja djeluje pri Znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci. Ukupni iznos osiguran za nabavku opreme nužne za pokretanje projekta iznosi 106.260 kuna, a oprema je prenosiva što omogućuje korištenje po potrebi u JIL-ovima u KBC-u Rijeka. Osim po vrhunskim gadgetima koje koriste, na neurokirurgiji riječke bolnice prvi put su u Hrvatskoj, a vjerojatno i u svijetu, u vratnu kralježnicu postavili umjetni kralježak od akrilata izrađen u kalupu na 3D printeru. Usadak su ugradili muškarcu (77) s malignom bolešću, i to na mjesto sedmog vratnog kralješka, a operaciju je predvodio prof. dr. Dinko Štimac.

- Radi se o jeftinijoj metodi s obzirom na to da takav komercijalni usadak od titana stoji i do deset puta više, a olakšana je primjena naknadnog onkološkog liječenja i zračenja jer je akrilat u toj situaciji puno podobniji od metalnih ili titanskih usadaka - objašnjava Štimac.

Ubrzo nakon uspješne ugradnje kralješka, na neurokirurgiji su sanirali kompleksnu aneurizmu moždane arterije kod pacijentice (65). I ovu operaciju, koja je u detalje prethodno isplanirana i uvježbana na 3D modelu, također prvi put izvedena u Hrvatskoj, a moguće i u svijetu, obavio je prof. Štimac. Kvalitetni zaposlenici tako iz dana u dan postavljaju trendove u liječenju, a bolnica je poznata i po čestoj suradnji s Medicinskim fakultetom u Rijeci. Zajedno su pacijentu R. Š. ugradili 3D ušnu školjku. Rekonstrukciju kojom je tumorom zahvaćen dio amputiran pod lokalnom anestezijom izvršio je dr. Dubravko, a nakon mjesec dana, kad je rez zarastao, ugradili su 3D organ koji je nadomjestio dio ušne školjke u jednoj od boja najsličnijoj koži pacijenta. No riječkim profesionalcima tu nije bio kraj. U siječnju su na Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju izveli jedinstveni zahvat rekonstrukcije polovice donje čeljusti. Ovu tešku operaciju izveo je prof.dr. sc. Robert Cerović. U suradnji sa zagrebačkim Fakultetom strojarstva i brodogradnje ispisali su unikatan kalup u 3D tehnici.

Tako je izvedena još jedna spektakularna operacija za koju svjetski stručnjaci kažu da zbog mogućnosti koje pruža već donosi revoluciju u zdravstvu. Za pohvaliti je i suradnju KBC-a Rijeke s brojnim stranim stručnjacima, pa je tako u prosincu 2015. u goste došao prof. dr. Laligam N. Sekhar, jedan od vodećih neurokirurga današnjice. Dok je boravio u riječkom KBC-u, zajedno s hrvatskim kolegama sudjelovao je u operaciji krvne žile mozga. Krajem ožujka riječki tim liječnika pojačan je i uglednim kirurgom iz Velike Britanije, dr. Sritharanom Kadirkamanathanom, koji je asistirao pri izvedbi dva kirurška zahvata ugradnje tehnološki vrlo naprednog sustava za gastričnu elektrostimulaciju, što su prvi takvi zahvati na području srednje i jugoistočne Europe.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.