Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Dr. Smrt' napravio SF kapsulu da si ljudi mogu oduzeti život

None Foto: Profimedia / Philip Nitschke 3

Iz ideje da posljednji dan na ovome svijetu može biti i uzbudljiv nastao je Sarco. SF kapsula sad je još dizajnerska vizija uređaja za smrt kojeg je osmislio nizozemski liječnik Philip Nitschke

Nizozemski liječnik Philip Nitschke poznat i pod nazivom 'Dr. Smrt' poznat je kao zagovornik 'prava na dostojanstvenu i mirnu smrt' za svakog odraslog čovjeka. 

Prije 10 godina objavio je i online priručnik o samoubojstvu u kojem je pisao o tome kako bezbolno i mirno umrijeti, a tada ga je opisivao kao kompilaciju najpouzdanijih metoda za samoubojstvo, a tada je rekao i kako će uz njega stariji i bolesni sami moći odlučiti žele li živjeti u patnji.  Ovaj entuzijast za craft pivo preko stranica svoje pivovare prodaje i pakete za eutanaziju, a prije 20 godina je osnovao i organizaciju Exit International koja promovira pravo na dostojanstvenu smrt. 

Foto: Philip Nitschke

Sada je razmišljao i korak dalje i osim dostojanstvene smrti, ponudio je tezu oko toga da bi zadnji dan na ovom svijetu mogao biti i najuzbudljiviji. Kako kaže, promišljajući o svom posljednjem danu na ovom svijetu, kaže da je zamislio stroj koji bi "mogao uzdignuti duh". 

Iz te ideje je nastao Sarco, kapsula koja izgleda kao neka svemirska letjelica iz SF filmova, a koju je dizajnirao nizozemski dizajner Alex Bannink, piše Nitschke za Huffington Post

'Dr Death' Dr Philip Nitschke at the Opening of His 'Suicide Workshop' in Bournemouth, Dorset, Britain - 05 May 2009 | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

Sarco je tako kapsula iz 3D printera koja omogućuje smrt pomoću hipoksije, odnosno stvara okruženje s niskom razinom kisika. Mogla bi se transportirati bilo gdje, pa bi tako njeni korisnici mogli s ovog svijeta mogli otići uz pogled na neku omiljenu lokaciju. Nitschke u svom tekstu navodi i kako je mjesto gdje umiremo jednako važno te spominje film Soylent Green (Zeleno sunce) iz 1973. godine i osjećaj euforije koji nastaje uz hipoksiju. 

DOKTOR SMRT Prodaje pakete za eutanaziju: "Lagan način za mirnu smrt"

Opisao je i kako bi cijela stvar radila. Korisnici bi ispunili online test da se vidi njihoo mentalno stanje te bi potom dobili pristupni kod za Sarco uređaj. Nakon što se upiše kod i predaju dodatne informacije, tekući dušik se otpušta i snižava razinu kisika. Za samo jednu minutu korisnik će izgubiti svijest, a ubrzo i umrijeti. Smrt u ovom uređaju je, kaže, bezbolna. Nema gušenja i osjećaja borbe za zrak. 

Dodaje i kako ovakva smrt neće biti za svakog. Sljedeće godine bi planovi za uređaj trebali biti online i besplatno dostupni.

Komentari (26)
  • I tako dode neki strucnjak na otvorenje kapsule pred novinare da pokaze kako radi..i rece "pazljivo me gledajte, ovo cu vam pokazati samo jedanput..

    10. 4. 2018,   10:15
  • A ima li povrat love ako kupac nije zadovoljan?

    10. 4. 2018,   10:12
  • Dobro je rekao: Ovakva (ugodna) smrt neće biti za svakog. Drugim riječima odabrani će moći lijepo umrijeti, kako su, vjerojatno, i živjeli, a obična raja i dalje po starom...

    10. 4. 2018,   09:36