Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Duplo veći od današnjih: Našli su glavu vuka iz ledenog doba

None Foto: NAO Foundation, Cave Lion Research Project, Naoki Suzuki 3

Ovo nije prvo otkriće ostataka životinja iz Ledenog doba koji imaju potpuno očuvano tkivo. Prije nekoliko mjeseci znanstvenici su uspjeli izvući tekuću krv iz ždrebeta starog 42.000 godina

Znanstvenici su otkrili tajnu 40.000 godina stare glave vuka iz Ledenog doba. Sačuvana u permafrostu u regiji Yakutia u Sibiru, glava vuka je skoro duplo veća od glave današnjih vukova. 

Zašto je vuku otkinuta glava nije poznato, ali nije vjerojatno da je bio trofej lovcima obzirom da su ljudi na to područje došli prije otprilike 32.500 godina. 

- Ovo je jedinstveno otkriće prvih ostataka odraslog vuka iz tog doba koji ima sačuvano tkivo - objasnio je Dr. Albert Protopopov i dodao kao će ostatke usporediti s današnjim vukovima kako bi bolje razumjeli njihovu evoluciju, prenosi Daily Mail. 

Znanstvenici su tijekom istog projekta pronašli i mladunče lava. Bio je dug svega 40 centimetara i težak 800 grama. Vjeruju da je brzo uginuo nakon rođenja.

Foto: NAO Foundation, Cave Lion Research Project, Naoki Suzuki

Prije nekoliko mjeseci znanstvenici u istoj ruskoj regiji uspjeli su izvući uzorak tekuće krvi iz ždrebeta starog 42 tisuće godina. Njegovo tijelo također je sačuvao permafrost, zamrznutom blatu. Bio je tek nedavno rođen i vjerojatno se ugušio u blatu. 

Foto: Michil_Yakovlev

 

 

Komentari (13)
  • kod nas kopali i nisu nasli zice. sto dokazuje da je mob postojao oduvijek.

    13. 6. 2019,   20:12
  • Lavovi i životinje uopce se kote a ne rađaju jel???

    13. 6. 2019,   21:24
  • To je glava Prahrvata,vidi se po iskrivljenoj čubi

    13. 6. 2019,   20:08