Obavijesti

Tech

Komentari 8

Egipat se formirao 500 godina kasnije no što se dosad mislilo

Egipat se formirao 500 godina kasnije no što se dosad mislilo
1

Nova studija u kojoj su se znanstvenici oslanjali na datiranje ugljikom pokazuje da je formiranje Egipta kao države bilo puno kraće, no što su ranije znanstvenici mislili

VIDEO

Britanski arheolozi objavili su novu studiju koja pokazuje da se Egipat puno brže formirao kao zemlja kojom vlada kralj, no što se ranije mislilo. Datiranje ugljikom i računalni modeli kažu da je prvi kralj Hor-Aha došao na vlast oko 3100. godine pr.Kr. Vjeruje se da je on došao na vlast, nakon što je njegov otac ujedinio zemlju. 

Michael Dee sa Sveučilišta u Oxfordu za BBC je rekao da je formiranje Egipta kao države jedinstveno. To je bila teritorijalna država, koja je od trenutka formiranja imala postavljene granice u prilično sličnom shvaćanju kao što ih imamo danas. 

Kronologija ranih dana Egipta uglavnom se temeljila na grubim procjenama. Kako nije bilo pisanih zapisa, kronologiju su temeljili na razvoju lončarstva, koje su otkrivali u grobnicama. 

Sada su koristili datiranje ugljikom iz kose, kostiju i biljaka te računalne modele kako bi točnije odredili kada se formirala država. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Procjene su dosad bile da su se prve skupine uz Nil naselile oko 4000. pr.Kr, ali nove analize kažu da je taj proces krenuo između 3700. i 3600. godine, dok se društvo transformiralo u kraljevinu oko 3100. godine pr.Kr. Vremenski raspon u kojem se društvo razvijalo i prolazilo goleme promjene sada je kraće za 300-400 godina, no što se mislilo. 

Usporedbe radi, u Mezopotamiji je transformiranje u državu trajalo nekoliko tisuća godina. 

Ovim metodama znanstvenici su točnije odredili i vladavine ostalih kraljeva, Džera, Džeta, Merneit, Dena, Anedžiba,   Semerketa i Kaa. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle