Obavijesti

Tech

Komentari 0

Ekoškola za desetljeća: Kroz 25 godina zasadili 400 stabala

Ekoškola za desetljeća: Kroz 25 godina zasadili 400 stabala
1

MLADI PULSKI EKOLOZI Srednjoškolci uključeni u program Lumen pulske gimnazije sade stabla po cijelom gradu te uče o zaštiti ekosustava i važnosti zdrave prehrane

VIDEO

Iako se s lopatama i motikama možda ne snalaze kao njihove bake i djedovi, učenici pulske Gimnazije i članovi ekoškole Lumen prošli su tjedan bez problema posadili stabla u gradskoj četvrti Pragrande.

Vrijednim gimnazijalcima to nije prvi pothvat nego redovito rade na očuvanju okoliša svoga grada. Proteklih 25 godina, koliko djeluje ova ekoškola, učenici su posadili čak 400 stabala na području Pule i okolice, a sve u cilju produbljivanja ekološke svijesti kod mladih.

Sve je počelo upravo djelovanjem Lumena, pod vodstvom profesorice Teodore Beletić iz te škole.

- Ovih 25 godina proletjelo je brzo, a na stotine učenika prošle su kroz projekt Lumena i ekoškole kroz sve te godine. Ni sama ne znam točan broj. Lumeni su se u samom početku bavili ekološkom tematikom, animiranjem svih škola i vrtića te raznih udruga i organizacija koje imaju bilo kakve veze sa zaštitom okoliša. Kako se projekt širio i razvijao te kad je naša škola dobila status ekoškole, nastavili smo još jače s radom i osvješćivanjem ljudi o tom bitnom problemu. Drago mi je da učenici iznova žele sudjelovati u očuvanju okoliša i da jako žele naučiti i sudjelovati u procesu - kazala nam je profesorica Beletić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U svemu im pomažu Grad Pula i “kuma” ekoškole, komunalno poduzeće Herculanea, te će idućih dana i zelena površina pored gimnazije biti obogaćena s dva stabla kuprezusa i desetak sadnica lavande.

- Kroz program Lumeni Gimnazije Pula želimo kod djece razviti svijest o ekološkoj krizi koju smo stvorili suvremenim stilom života i krivim vrijednostima i koja ugrožava cjelokupni ekosustav Zemlje. Neki od posljednjih programa uključivali su izložbu ‘Hrana mijenja svijet’ u sklopu projekta ‘Mi jedemo odgovorno’, tradicionalnu sadnju žižula, nešpula, lješnjaka.... te mnoge druge programe. Gimnazija je još 2001. dobila status ekoškole, i to prve u Istri, i na to smo jako ponosni - ispričala je Beletić.

A učenici samo potvrđuju njezina pozitivna iskustva.

- Često čitam i pokušavam se hraniti zdravo. O tome sam mnogo naučila sudjelujući na radionici zdrave prehrane u sklopu nastave socijalne ekologije. Sami smo pripravljali jela od vegetarijanskih i cjelovitih namirnica, a na kraju smo ih kušali - kaže maturantica Nika Juraga, koja je fakultativni predmet socijalnu ekologiju upisala ove godine.

Ranijih godina učenici su s profesoricom sami prikupljali sredstva od donatora kako bi sadili stabla, a kasnije ih je u tom pothvatu počeo financirati grad. Učenici su oduševljeni idejom sadnje stabala u najvećem istarskom gradu, a sve u želji da budu povezani s prirodom.

Davor Rostuhar poziva mlade na ekoangažman

Pulski gimnazijalci bili su među stotinu srednjih škola koje su pratile ekspediciju Davora Rostuhara na Južni pol, te ih je to putovanje potaknulo na brojne ekološke projekte. Naš pisac i fotograf najavljuje da će krajem školske godine obići 50 škola i učenicima približiti svoje putovanje, ali i znanja o ekologiji.


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto