Obavijesti

Tech

Komentari 46

Ekstremi nastavili i ove godine: Što se to događa s vremenom?

Ekstremi nastavili i ove godine: Što se to događa s vremenom?
6

2018. počela je tamo gdje je 2017. stala - s ekstremnim vremenskim uvjetima koji uzimaju ljudske živote i uništavaju imovinu, a prošla godina bila je najskuplja kad se radi o šetetama zbog ekstremnog vremena

VIDEO

Prethodne tri godine bile su najtoplije u povijesti mjerenja s toplinskim valovima u Australiji, arktičkom toplinom i nedostatkom vode u Cape Townu, a vremenski ekstremi nastavit će se i u 2018., objavio je UN u četvrtak.

Atlantski uragani i monsunske kiše u Indiji doveli su do toga da je 2017. bila najskuplja godina u povijesti kada se radi o štetama od ekstremnih vremenskih i klimatskih prilika, stoji u godišnjem izvješću Svjetske meteorološke organizacije (WMO)  o globalnoj klimi.

Uzbuna, ledenjak se brzo topi: 'Može dići mora za tri metra!'
Uzbuna, ledenjak se brzo topi: 'Može dići mora za tri metra!'

"Godina 2018. počela je tamo gdje je 2017. stala - s ekstremnim vremenskim uvjetima koji uzimaju ljudske živote i uništavaju imovinu", napisao je u izvješću glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas.

A woman cools off at a fountain in downtown Rome as a heatwave hits Italy

Studija je potvrdila ranije zaključke da je 2016. bila najtoplija u povijesti mjerenja koja sežu do 19. stoljeća a 2017. i 2015. su na drugom mjestu.

To potvrđuje trend zagrijavanja za koji Svjetska meteorološka organizacija krivi emisije stakleničkih plinova.

Dalmacija odsječena: Orkanski udari vjetra 'pobacali' kamione
Dalmacija odsječena: Orkanski udari vjetra 'pobacali' kamione

Što se tiče 2018., dosad se pokazalo da "Australija i Argentina pate od ekstremnih toplinskih valova, suša se nastavlja u Keniji i Somaliji, a Cape Town se bori s nedostatkom vode", kaže se u izvješću.

snijeg

Taalas je kazao da su neobično visoke temperature na Arktiku 2018. u suprotnosti sa žestokim zimskim olujama u Europi i sjevernoj Americi.

Ekstremi nisu zaobišli ni Hrvatsku

Pokretanje videa...

01:00

Kraj veljače i početak ožujka donio je u našim krajevima pravu zimu i temperature koje su se spuštale i do minus 20 stupnjeva. Nakon nekoliko dana ranog proljeća uslijedilo je topljenje snijega i poplave, ali i novi hladni val koji je praćen jakim vjetrom.  

Nakon ekstremnog vremena u rujnu prošle godine Zoran Vakula je rekao kako se ne može tvrditi da su lokalni događaji, kod nas i u svijetu, izravna posljedica klimatskih promjena jer je takvih ciklona bilo i prije. 

- Ono što je zanimljivo - premda bismo nakon stotinjak godina svakodnevnih mjerenja mogli zaključiti kako smo već doživjeli sve što smo mogli, mi gotovo svaku sezonu, pa čak i svaki mjesec imamo neki novi ekstrem, novi rekord.Vrlo vjerojatno, gotovo pa sigurno, te - sve češće i žešće ekstremne vremenske pojave - događaju se baš zbog tog globalnog zatopljenja, klimatskih promjena i varijacija. Valja nam se tomu prilagoditi, i smanjiti svoje djelovanje na svijet koji nas okružuje, kako ne bismo pomislili da nam to priroda uzvraća udarac - objasnio je Vakula.

Sibirska 'neman': Dolazi snijeg, ali i tjedan dana debelih minusa
Sibirska 'neman': Dolazi snijeg, ali i tjedan dana debelih minusa

Svi osim Trumpa stali u obranu planeta

FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump holds a meeting on trade with members of Congress at the White House in Washington

Godine 2015. gotovo 200 država obvezalo se prebaciti gospodarstvo s fosilnih goriva, u okviru Pariškog klimatskog sporazuma.

Američki predsjednik Donald Trump, koji ne vjeruje da su emisije stakleničkih plinova glavni uzrok zagrijavanja planeta i općenito sumnja u teoriju globalnog zatopljenja, najavio je povlačenje iz tog sporazuma te u Americi promovira uporabu plina, nafte i ugljena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu