Obavijesti

Tech

Komentari 87

Električni automobil koji juri kao strijela i ne troši baš ništa

Električni automobil koji juri kao strijela i ne troši baš ništa
8

Novi Hyundai dokaz je da električni automobili postaju sve prihvatljiviji, praktičniji i napredniji. Izgleda sasvim solidno, vrlo je prostran, iskoristiv, brz i ima doseg koji je dovoljan za duža putovanja.

VIDEO

Električni automobili postaju sve korisniji zbog povećanja dosega i sve većeg broja javnih punionica. Renault Zoe, koji smo vozili ovog ljeta, bio je prvi električni auto koji nas je u posljednjih pet godina zaista oduševio, a slično nas se dojmio i Ioniq Electric. 

Hyundai je svojim prvim potpuno električnim globalnim modelom napravio odličan posao. To je mnogo ozbiljniji automobil od većine električnih modela koji su trenutačno na tržištu, i to u svakom pogledu. Izgleda sasvim solidno, vrlo je prostran, iskoristiv, brz i ima doseg koji je dovoljan za duža putovanja. U unutrašnjosti ima mjesta poput tipičnoga kompakta i vrlo iskoristiv prtljažnik od 350 litara, koji se preklapanjem sjedala povećava do čak 1410 litara.

Oprema je izuzetno luksuzna već i od osnovnog paketa, koji donosi navigaciju, grijana sjedala i upravljač, vrhunski audiosustav, digitalne instrumente i hrpu sustava za pomoć u vožnji. Naš testni model, sa srednjim paketom opreme, još je bogatiji. Unutrašnjost ne zahtijeva previše navikavanja iako ima neobičnih rješenja poput tipki za upravljanje mjenjačem i neuobičajenih instrumenata. Vrlo inteligentno rješenje su polugice na volanu koje ne služe za mijenjanje brzina nego za određivanje razine regenerativnog kočenja. Tako pri gradskoj vožnji  većinom uopće ne trebate stiskati kočnicu nego usporavanja obavljate pomoću polugica i usput punite bateriju. Zvuči komplicirano, ali nije.

Motor Ioniqa ima 120 KS, no performanse su u praksi mnogo uvjerljivije. Do 60 km/h ubrzavate kao da vozite sportsku jurilicu od 200 KS, a dojam je još bolji iznad 100 km/h. Tamo gdje drugi auti posustaju, Ioniq ubrzava jednako dobro i ograničenih 165 km/h postigne već za 43 sekunde. Usporedbe radi, benzinski Hyundai Kona s istom snagom maksimalnih 181 km/h postiže minutu kasnije.

Realan doseg s jednim punjenjem je oko 260 km uz umjerenu vožnju te 200 km uz agresivniju, a po hladnoći uz stalno grijanje negdje je oko 190 km uz umjereniju vožnju. Na brzim Combo punionicama baterija je puna za 45 minuta, no na javnim punionicama Type 2, kojih je više, punjenje traje i pet sati. A najbolje od svega, punjenje na javnim punionicama u Hrvatskoj još je besplatno.

TVORNIČKI PODACI
masa: 1450 kg
dimenzije: 447x182x145 cm
motor:  električni
snaga:  88 kW/120 KS  
ubrzanje (0-100km/h):  9,9 s
najveća brzina: 165 km/h
baterija:  28 kwh, doseg 280 km
cijena: 285.990 kn (testni model)   285.990 kn (bez doplata)

Testirani Hyundai Ionig Electric Style + Panorama u opremi ima sva LED svjetla, grijana sjedala, grijani upravljač, navigaciju, 16” alunaplatke, Infinity audio sustav, adaptivni tempomat, sustav održavanja u traku...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama