Obavijesti

Tech

Komentari 0

Energetska učinkovitost – prilika za uštedu ili trošak?

Energetska učinkovitost – prilika za uštedu ili trošak?
3

Zaposlenici Zagrebačke banke dan planete Zemlje obilježili su u svojem Edukacijskom centru i sudjelovali na tematskom predavanju Energetska učinkovitost – prilika za uštedu ili dodatni trošak.

VIDEO

Na Dan planeta Zemlje zaposlenici Zagrebačke banke u svojem su Edukacijskom centru sudjelovali na tematskom predavanju Energetska učinkovitost – prilika za uštedu ili dodatni trošak.

U suradnji s Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, čiji je Zagrebačka banka platinasti pokrovitelj, predavanje su održali iskusni stručnjaci iz HEP ESCO-a, koja razvija, provodi i financira projekte energetske učinkovitosti: Sandra Magajna, prof. i mr.sc. Tomislav Stašić, dipl. ing. stroj.

Direktive Europske unije propisuju sve veće i zahtjevnije standarde energetske učinkovitosti i gospodarenja energijom, a cilj je Europske unije izrazito smanjenje emisija stakleničkih plinova, za 80 posto do 2050. u odnosu na razine iz 1990. godine, istaknuli su predavači. Uz definiciju energetske učinkovitosti koja podrazumijeva upotrebu manjih količina energije (energenata) za obavljanje istog posla (grijanje, hlađenje, rasvjetu...), naglasili su kako poboljšanje energetske učinkovitosti ne znači samo primjenu tehničkih rješenja nego i promjenu svijesti i ponašanja. „Demistificirao“ se i izraz „zeleni ured“ čije se značenje odnosi na aktivnosti koje bismo trebali svakodnevno prakticirati kako bismo racionalizirali potrošnju energije i smanjili negativan utjecaj na okoliš.

Da projekti povećanja energetske učinkovitosti donose financijske uštede – svi su se složili, a tijekom predavanja predavači su istaknuli i nekoliko vrijednih projekata Zagrebačke banke zbog kojih je Banka na tržištu prepoznata kao uspješna u domeni zelenog i održivog poslovanja:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- financiranje izgradnje vjetroelektrane Pometeno brdo – kao primjer ulaganja Banke u zelenu energiju i održivi razvoj Republike Hrvatske,

- zelene kredite i zeleno bankarstvo,

- društveno odgovorno poslovanje – uz odgovorno ponašanje prema okolišu i brigu o zaposlenicima i zajednici, socijalnoj pravednosti i ekonomskoj sigurnosti,

- priznanje WeBSEFF, Sustainable Energy Excellence Awards 2015.

Zanimljiva tema, predavanje i živa diskusija s kolegama iz različitih dijelova Banke „podgrijali“ su temu gospodarenja energijom, uz ilustrativne primjere iz prakse. Budući je edukacija neizostavan dio sustavnog pristupa gospodarenja energijom, vjerujemo da će to za Zabine zaposlenike biti tek prvo tematsko predavanje u nizu.

Dan planeta zemlje obilježen je i lansiranjem e-učenja „Održivo gospodarenje otpadom“ koje je omogućeno svim zaposlenicima. Ovom aktivnošću teži se osvijestiti na individualnoj razini važnost i pojedinosti odgovornog gospodarenja otpadom te koja je uloga primarnog razvrstavanja otpada na i izvan radnih mjesta.


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada