Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Energetska učinkovitost – prilika za uštedu ili trošak?

None Foto: 3

Zaposlenici Zagrebačke banke dan planete Zemlje obilježili su u svojem Edukacijskom centru i sudjelovali na tematskom predavanju Energetska učinkovitost – prilika za uštedu ili dodatni trošak.

Na Dan planeta Zemlje zaposlenici Zagrebačke banke u svojem su Edukacijskom centru sudjelovali na tematskom predavanju Energetska učinkovitost – prilika za uštedu ili dodatni trošak.

U suradnji s Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, čiji je Zagrebačka banka platinasti pokrovitelj, predavanje su održali iskusni stručnjaci iz HEP ESCO-a, koja razvija, provodi i financira projekte energetske učinkovitosti: Sandra Magajna, prof. i mr.sc. Tomislav Stašić, dipl. ing. stroj.

Direktive Europske unije propisuju sve veće i zahtjevnije standarde energetske učinkovitosti i gospodarenja energijom, a cilj je Europske unije izrazito smanjenje emisija stakleničkih plinova, za 80 posto do 2050. u odnosu na razine iz 1990. godine, istaknuli su predavači. Uz definiciju energetske učinkovitosti koja podrazumijeva upotrebu manjih količina energije (energenata) za obavljanje istog posla (grijanje, hlađenje, rasvjetu...), naglasili su kako poboljšanje energetske učinkovitosti ne znači samo primjenu tehničkih rješenja nego i promjenu svijesti i ponašanja. „Demistificirao“ se i izraz „zeleni ured“ čije se značenje odnosi na aktivnosti koje bismo trebali svakodnevno prakticirati kako bismo racionalizirali potrošnju energije i smanjili negativan utjecaj na okoliš.

Da projekti povećanja energetske učinkovitosti donose financijske uštede – svi su se složili, a tijekom predavanja predavači su istaknuli i nekoliko vrijednih projekata Zagrebačke banke zbog kojih je Banka na tržištu prepoznata kao uspješna u domeni zelenog i održivog poslovanja:

- financiranje izgradnje vjetroelektrane Pometeno brdo – kao primjer ulaganja Banke u zelenu energiju i održivi razvoj Republike Hrvatske,

- zelene kredite i zeleno bankarstvo,

- društveno odgovorno poslovanje – uz odgovorno ponašanje prema okolišu i brigu o zaposlenicima i zajednici, socijalnoj pravednosti i ekonomskoj sigurnosti,

- priznanje WeBSEFF, Sustainable Energy Excellence Awards 2015.

Zanimljiva tema, predavanje i živa diskusija s kolegama iz različitih dijelova Banke „podgrijali“ su temu gospodarenja energijom, uz ilustrativne primjere iz prakse. Budući je edukacija neizostavan dio sustavnog pristupa gospodarenja energijom, vjerujemo da će to za Zabine zaposlenike biti tek prvo tematsko predavanje u nizu.

Dan planeta zemlje obilježen je i lansiranjem e-učenja „Održivo gospodarenje otpadom“ koje je omogućeno svim zaposlenicima. Ovom aktivnošću teži se osvijestiti na individualnoj razini važnost i pojedinosti odgovornog gospodarenja otpadom te koja je uloga primarnog razvrstavanja otpada na i izvan radnih mjesta.


 

Tema: Green Living

Komentiraj, znaš da želiš!