Obavijesti

Tech

Komentari 51

Energija sunca: U Anitinom autu rado bi se vozio i Batman

Energija sunca: U Anitinom autu rado bi se vozio i Batman
4

Anita Vidić (16) iz Nove Gradiške sama će voziti svoje futurističko vozilo, za čiju izradu škola treba prikupiti 200.000 kuna. Kalup auta bit će izrađen od karbona, a solarne ćelije pokrivaju tri četvorna metra

VIDEO

Anita Vidić (16) ideju je dobila gledajući omiljene filmove, “Batmana” i “Ratove zvijezda”. Učenica drugog razreda Elektrotehničke i Ekonomske škole u Novoj Gradiški, svoju je inspiraciju pretočila u nacrt koji je osvojio njezine školske kolege, ali i učitelje. 

Škola će se upravo s njezinim dizajnom natjecati na ovogodišnjoj utrci solarnih automobila u Sisku. Anita i drugi učenici u školi su dobili zadatak da izrade nacrt solarnog auta No dosadašnja rješenja, pa čak i ona koja je vidjela na internetu, nisu joj se svidjela. Htjela je nešto novo i bolje i uspjela je. 

- U izradi automobila sudjelovat će svi učenici škole. Nas 15-ak bit ćemo skupina koja će biti najodgovornija, ali bez naših profesora, nastavnika i novčane potpore teško da ćemo realizirati ideju - rekla je Anita, u čijim smo riječima osjetili strah, onaj pozitivni strah koji imaju i dizajneri već desetljećima u tom poslu. A hvali je i ravnateljica škole. 

- Iako je plan bio izraditi solarni auto do vrijednosti oko 40.000 kuna, Anitin nam se futuristički dizajn svidio pa ne namjeravamo od njega odustati, unatoč tome što nam je potrebno pet puta više sredstava. Stoga smo pozvali sve koji bi nam mogli pomoći, u materijalu od kojeg ćemo izraditi automobil ili financijski - rekla je Sanja Müller Zoričić, ravnateljica škole. 

Anita otkriva da će auto biti izrađen od karbona, za što je školi potreban skupi CNC stroj za izradu kalupa, koji će kasnije škola koristiti za praktičnu nastavu, a moguće je da stroj posluži i drugim školama koje će imati potrebu za njim. Cijeli automobil bit će solarna fotonaponska ćelija izrađena po zamisli mlade dizajnerice. 

– Ne bi bilo pošteno da ne spomenem bratića koji je stručnjak u računalnom programiranju. On je moju ideju pretvorio u 3D model - rekla je Anita dodajući kako će na utrci u Sisku osobno voziti svoj prvijenac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje