Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Isteklo vam je jamstvo i uređaj se pokvario? EU će to zabraniti

None Foto: Dreamstime

Dokazano je također da su potrošači voljni platiti više za trajnost proizvoda. Primjerice, kako bi im perilica za rublje trajala dvije godine dulje, spremni su izdvojiti 100 eura više

Hrvatska europarlamentarka i potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan je tijekom saslušanja belgijskog kandidata za Europsku komisiju Didiera Reyndersa postavila pitanje u kvarenju uređaja nakon isteka jamstva.

- U prošlom mandatu Europski parlament je jasno iskazao zahtjeve za ekološkim dizajnom uređaja te dostupnosti rezervnih dijelova. Čak 77 posto građana EU preferira popravak od kupnje novog uređaja. Krajnje je neodgovorno da na tržištu ne postoje rezervni dijelovi, pa je potrošač primjerice zbog puknuća dijela na perilici koji bi došao 50 kuna, primoran kupiti cijeli uređaj - rekla je Borzan, prenosi N1

Pixsell I LAKŠE SE POPRAVLJATI EU mijenja pravila: Kućanski aparati morat će trajati dulje

Upozorila je i na tvrdnje koje trenutačno ispituje Europska komisija u okviru Obzora 2020 da su neki uređaji proizvedeni s ugrađenim kvarom kako bi se potrošače primoralo da odmah nakon isteka jamstva kupe noviji model. U Francuskoj je primjerice takva praksa zakonom zabranjena, a Borzan traži zabranu na razini EU.

- Ovaj tjedan su stupile na snagu izmjene direktive o ekodizajnu koje nalažu dostupnost rezervnih dijelova za hladnjake, perilice za rublje, perilice za suđe, televizijske ekrane i rasvjetne uređaje u roku 7 do 10 godina. To se treba proširiti na sve proizvode - kaže. 

Dreamstime REAGIRAJTE NA VRIJEME 8 najčešćih znakova da će se perilica rublja uskoro pokvariti

Navela je i kako je šteta za okoliš, zbog stalnog gomilanja otpada, nemjerljiva. Istraživanja su pokazala da su ponovna upotreba, ili popravak, puno bolji čak i od recikliranja proizvoda, jer stvaraju preko 10.000 novih radnih mjesta i imaju bolji utjecaj na okoliš. Dokazano je također da su potrošači voljni platiti više za trajnost proizvoda. Primjerice, kako bi im perilica za rublje trajala dvije godine dulje, spremni su izdvojiti 100 eura više. Uvođenje minimalne oznake trajanja proizvoda dovelo bi, stoga, do povećanja prodaje označenih proizvoda za 55 posto.

Kandidat za povjerenika u Europskoj komisiji Reynders je odgovorio da EU mora imati jasan stav o tome problemu te kako i on smatra da dobrovoljne mjere nisu dovoljne. Rekao je da će Europska komisija izaći s prijedlogom zakona kojim će se zabraniti ugrađeno kvarenje uređaja.

Komentari (9)
  • pa nije vw jedini koji je varao kupce....svi to rade

    3. 10. 2019,   11:25
  • S filozofske točke gledišta usudio bih se primjetiti iz naslova kako će EU zabraniti uredjajima da se kvare?

    3. 10. 2019,   11:58
  • .......platiti garanciju da duže traje....to znači samo platiti više...a sigurno neče biti ili če trajati manje......postaviti da ako se uređaj pokvari ispod 10 godina onda proizvođsč u roku sedam dana donese novi i 1000 eura.....

    3. 10. 2019,   12:26