Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

EU do 2030. smanjuje emisiju CO2 iz automobila za 37,5 %

None Foto: Nigel Treblin/DPA/PIXSELL

Postignuta nagodba je na pola puta između stajališta zemalja članica, koje su konzervativnije, i Parlamenta. Usto je stroža od prijedloga Europske komisije

Pregovarači zemalja EU-a i Europskog parlamenta dogovorili su se da će do 2030. smanjiti emisiju ugljikova dioksida iz novih automobila za 37,5 posto, nakon teških pregovora, priopćila je u ponedjeljak navečer Europska komisija.

Taj politički kompromis koji još treba dobiti službenu potvrdu ministara EU-a i Europskog parlamenta koji će održati plenarno zasjedanje, dolazi dva dana nakon završetka COP24 u Poljskoj, na kojemu međunarodna zajednica nije uspjela u pokušaju da se dogovori o novim ambicijama u borbi s klimatskim promjenama.

Postignuta nagodba je na pola puta između stajališta zemalja članica, koje su konzervativnije, i Parlamenta. Usto je stroža od prijedloga Europske komisije.

Pregovarači su se dogovorili da će se do 2030. smanjiti ispuštanje CO2 za 37,5 posto u odnosu na 2021. Europsko izvršno tijelo je predložilo 30 posto, a Europarlament 40 posto.

Automobilska industrija se jako mobilizirala tijekom čitavog procesa donošenje teksta upozoravajući na opasnost za zapošljavanje.

Komentari (3)
  • je, a s druge strane samo čitao da buše tamo di se topi permafrost jer traže plin i naftu, to je postalo dostupno zbog odmrzavanja tla, a samim tim topljenjem se oslobađaju velike količine CO2 i 200% više toga ima u tlu nego što je do sada otišlo u atmosferu i još je opasnost od virusa koji su bili tisućama godina zarobljeni u zemlji, koji nama nisu poznati i mogu pobit čovječanstvo, neće se ljudi odreći profita nikad, na kraju će biti kasno, a to smo i zaslužili

    17. 12. 2018,   23:06