Obavijesti

Tech

Komentari 44

EU mijenja pravila: Kućanski aparati morat će trajati dulje

EU mijenja pravila: Kućanski aparati morat će trajati dulje
1

EU želi manje otpada kako bi zaštitili okoliš te planiraju uvesti pravila prema kojima će uređaji morati imati dulji rok trajanja. Serviseri će morati imati dijelove 10 godina od kupnje i uređaji će se lakše popravljati

VIDEO

Europska komisija ratificirala je nove standarde za kućanske aparate koji će od proizvođača zahtijevati dulji rok trajanja proizvoda i jamstvo o nabavi rezervnih dijelova kako bi se smanjila količina otpada i zaštitio okoliš.

Važeći standardi uglavnom su fokusirani na efikasnu potrošnju energije i vode a od 2021. godine njihova će izmijenjena verzija, fokusirana na mogućnost popravka, obuhvatiti i električne uređaje poput televizora, rasvjetnih tijela, frižidera i strojeva za pranje suđa i rublja.

U izmijenjenoj će verziji standarda proizvođači biti obavezni nabavljati rezervne dijelove za neovisne servisere u roku od 10 godina od datuma kupnje uređaja.

Ti će se dijelovi također morati moći zamijeniti upotrebom običnih alata i bez oštećenja proizvoda.

Prema procjenama Europske unije, te bi mjere zajedno s postroženim propisima o označavanju trebale smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za više od 46 milijuna tona godišnje.

- Brojke govore same za sebe: te mjere mogu uštedjeti europskim kućanstvima u prosjeku 150 eura godišnje i omogućiti do 2030. uštedu energije ekvivalentnu godišnjoj energetskoj potrošnji Danske - istaknuo je u priopćenju Jyrki Katainen, potpredsjednik EK za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost.

Krajnji efekt trebala bi biti manja količina starih uređaja na otpadu i manja potrošnja prirodnih resursa i manja emisija štetnih plinova u proizvodnji novih uređaja.

- Naša energetska efikasnost i strategija eko-dizajna bit će sve važniji instrumenti na putu prema ostvarenju zacrtanog dugoročnog cilja o potpuno dekarboniziranoj Europskoj uniji do 2050. godine - poručuje prema priopćenju povjerenik EU-a za mjere zaštite klime i energiju Miguel Arias Canete.

Nove mjere neće se odnositi na uređaje poput pametnih telefona i laptopova čije jednokratne baterije i softver s ugrađenim 'kočnicama' za performanse kritičari smatraju glavnim izvorom 'kulture bacanja'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu