Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

EU mijenja pravila: Kućanski aparati morat će trajati dulje

None Foto: Pixsell

EU želi manje otpada kako bi zaštitili okoliš te planiraju uvesti pravila prema kojima će uređaji morati imati dulji rok trajanja. Serviseri će morati imati dijelove 10 godina od kupnje i uređaji će se lakše popravljati

Europska komisija ratificirala je nove standarde za kućanske aparate koji će od proizvođača zahtijevati dulji rok trajanja proizvoda i jamstvo o nabavi rezervnih dijelova kako bi se smanjila količina otpada i zaštitio okoliš.

Važeći standardi uglavnom su fokusirani na efikasnu potrošnju energije i vode a od 2021. godine njihova će izmijenjena verzija, fokusirana na mogućnost popravka, obuhvatiti i električne uređaje poput televizora, rasvjetnih tijela, frižidera i strojeva za pranje suđa i rublja.

U izmijenjenoj će verziji standarda proizvođači biti obavezni nabavljati rezervne dijelove za neovisne servisere u roku od 10 godina od datuma kupnje uređaja.

Ti će se dijelovi također morati moći zamijeniti upotrebom običnih alata i bez oštećenja proizvoda.

Prema procjenama Europske unije, te bi mjere zajedno s postroženim propisima o označavanju trebale smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za više od 46 milijuna tona godišnje.

- Brojke govore same za sebe: te mjere mogu uštedjeti europskim kućanstvima u prosjeku 150 eura godišnje i omogućiti do 2030. uštedu energije ekvivalentnu godišnjoj energetskoj potrošnji Danske - istaknuo je u priopćenju Jyrki Katainen, potpredsjednik EK za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost.

Krajnji efekt trebala bi biti manja količina starih uređaja na otpadu i manja potrošnja prirodnih resursa i manja emisija štetnih plinova u proizvodnji novih uređaja.

- Naša energetska efikasnost i strategija eko-dizajna bit će sve važniji instrumenti na putu prema ostvarenju zacrtanog dugoročnog cilja o potpuno dekarboniziranoj Europskoj uniji do 2050. godine - poručuje prema priopćenju povjerenik EU-a za mjere zaštite klime i energiju Miguel Arias Canete.

Nove mjere neće se odnositi na uređaje poput pametnih telefona i laptopova čije jednokratne baterije i softver s ugrađenim 'kočnicama' za performanse kritičari smatraju glavnim izvorom 'kulture bacanja'.

Komentari (44)
  • Znaci priznaju da su do sad proizvodili proizvode koji rade dok garancija traje, kad prodje garancija kupi novi uredjaj tj proizvodili su smeće samo da zarade što više novaca i onda se nagomilalo toliko otpada i sad ne znaju sta sa tim otpadom i onda su dosli na ideju da pocnu proizvodit kvalitetnije uredjaje da se otpad vise ne gomila, ahhh sta bi mi bez EU

    2. 10. 2019,   20:50
  • dobra vijest

    2. 10. 2019,   20:34
  • Trajati duže,imam gorenjevu veš mašinu koja besprijekorno radi već 22 godine i koja se nikada nije pokvarila.

    2. 10. 2019,   20:19