Obavijesti

Tech

Komentari 29

Uredba iz EU: Hrvati će imati jeftiniju prekograničnu dostavu

Uredba iz EU: Hrvati će imati jeftiniju prekograničnu dostavu

Prekogranična dostava je 3 do 5 puta skuplja od dostave unutar države članice, a što je posebno loše za Hrvatsku, dostava u manje države članice je u pravilu bar dvostruko skuplja nego u veće

VIDEO

Europski parlament je u četvrtak izglasao svoju poziciju o Uredbi o prekograničnoj dostavi koja će hrvatskim građanima omogućiti jeftiniju prekograničnu dostavu a malim i srednjim poduzetnicima olakšati izlazak na šire tržište, priopćio je ured hrvatske zastupnice Biljane Borzan koja je glavna autorica Uredbe u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača.

- Prekogranična dostava je tri do pet puta skuplja od dostave unutar države članice, a što je posebno loše za Hrvatsku, prekogranična dostava u manje država članice je u pravilu bar dvostruko skuplja nego u veće. Više od 30 posto hrvatskih građana kupuje online, i to više nego jednom mjesečno. Hrvatski građani koji kupuju preko interneta nisu ravnopravni s drugim kupcima u EU. Žale mi se na razlike u cijenu dostave za nas druge zemlje EU, ili pak situacije kada uopće nema dostave za našu zemlju“, kaže Biljana Borzan.

- Pravila koja su danas izglasana se hvataju u koštac s nelogičnostima poput činjenice da  dostava u jednom smjeru dođe tri puta skuplje, nego dostava za istu udaljenost u drugom smjeru. Uredba želi olakšati malim i srednjim poduzetnicima proboj na tržište. Dakle, cilj je omogućiti da svoje proizvode mogu prodavati na puno većem tržištu od svoga grada ili države - kazala je Borzan.

Cilj njene Uredbe je ostvariti veću transparentnost cijena dostave i bolji regulatorni nadzor nad pružateljima usluge dostave, kako bi u konačnici cijene dostave za krajnjeg potrošača ili mala i srednja poduzeća bile niže.

Online kupovina je sektor koji raste, na godišnjoj razini vrijedi oko 400 milijardi EUR. Prema istraživanjima Europske komisije, povećanje on-line trgovine s trenutačnih 5 posto na 15 posto  bi značilo siguran rast BDP-a na razini Unije za 1,7 posto.

Preduvjet za povećanje online trgovine je jeftinija dostava paketa u EU jer su kupci upravo dostavu ocijenili jednim od najvećih razloga zašto ne kupuju.

Hrvatska zastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Biljana Borzan u siječnju ove godine je imenovana Izvjestiteljicom Europskog parlamenta za pregovore o Uredbi o prekograničnoj dostavi paketa čiji je jedan glavnih ciljeva smanjiti neopravdane razlike u cijenama dostave 

Borzan je zajedno s britanskom zastupnicom Lucy Anderson ove godine organizirala radionicu o diskriminaciji kupaca u internetskoj prekograničnoj trgovini. Na radionici su sudjelovali predstavnici Komisije, udruge europskih pošta te predstavnici najvećih platformi za internetsku trgovinu, poput eBaya.

Borzan i Anderson su izvjestiteljice koje su pripremile izvješće Europskog parlamenta o ovom pitanju. 

Komisija je u svibnju prošle godine predložila nova pravila za e-trgovinu, među kojima je i prijedlog uredbe koja ima za cilj osigurati pristupačniju i učinkovitiju prekograničnu dostavu paketa.

Nakon usvajanja prijedloga uredbe u Europskom parlamentu treba započeti trijalog između Komisije, Vijeća i Parlamenta o konačnom tekstu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama