Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Europa se mora pripremiti: Čekaju nas sve češće poplave

None Foto: CHRISTIAN HARTMANN 5

Najoptimističniji scenarij globalnog rasta temperature predviđa da će se štete izazvane izlijevanjem rijeka u Europi udvostručiti te iznositi približno 15 milijarda eura na godinu

Poplave će postati sve češće u Europi zbog globalnog zatopljenja i to čak i ako svijet uspije rast temperature ograničiti na 1,5°C, predviđaju znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu Climate.

Autori studije objavljene u ponedjeljak predviđaju tri scenarija: globalno zatopljenje od +1,5°C do +3°C u odnosu na predindustrijsko doba. 

A Paris fire-brigade diver checks the mooring-ropes of a peniche boat moored on the flooded banks of the Seine River in Paris POPLAVE Nabujala Seine prijeti Parizu, Louvre zatvorio podrumski dio

Najoptimističniji scenarij globalnog rasta temperature predviđa da će se štete izazvane izlijevanjem rijeka u Europi udvostručiti te iznositi približno 15 milijarda eura na godinu, a broj osoba pogođenih tom prirodnom katastrofom rasti za 86 posto, odnosno 650.000 osoba na godinu. 

A view shows a peniche boat that is moored along the flooded banks of the River Seine after days of almost non-stop rain caused flooding in the country in Paris | Autor: GONZALO FUENTES Foto: GONZALO FUENTES

Prema najcrnjem scenariju rasta temperature za 3°C, štete će biti 145 posto veće, odnosno 17 milijarda eura na godinu i pogađati 780.000 ljudi (što znači rast od 123 posto).

Pariški sporazum o klimi iz 2015. godine, obvezuje države potpisnice da rast temperature planeta ograniče ispod 2°C u odnosu na predindustrijsko doba, a to znači na 1,5°C.

Zemlje potpisnice obvezale su se smanjiti emisije plinova s učinkom staklenika.  Međutim, na temelju obveza koje su države preuzele, planet je bliži rastu od +3°C.

Čak i porast od 1°C dovoljan je da izazove smanjenje ledenih santa, rast razine oceana i veće količine oborina. 

Topao zrak sadrži više vlage koja se oslobađa u obliku kiše ili snijega. 

A view shows peniche houseboats moored and the Eiffel Tower along the flooded banks of the River Seine after days of almost non-stop rain caused flooding in the country in Paris | Autor: GONZALO FUENTES Foto: GONZALO FUENTES

Nadalje, urbanizacija dodatno pogoršava učinke poplava, a one  su već sada oblik prirodnih katastrofa koje izazivaju najveće materijalne štete u Europi.

Precizne projekcije ritma kojim se događaju klimatske promjene ključne su za smanjenje rizika od tih promjena, upozoravaju znanstvenici.

Studija je potvrdila da su učinci klimatskih promjena veliki i obimni, ocjenjuju.

"Naši rezultati pokazuju da se veliki učinci mogu izbjeći ako se ograniči globalno zagrijavanje ispod najnižeg praga. Međutim, znatan rast opasnosti od poplava predviđa se u Europi čak i u slučaju najoptimističnijeg scenarija, a to je globalnog zagrijavanje od +1,5°C", kažu autori studije. 

Komentari (7)
  • A što bi ja sad trebala početi manitati i tući glavom u zid ? Bit će što bude.

    31. 1. 2018,   04:35
  • Neka rijeke plave, s njima će se i more dignuti, a i moja kuća biti prva do mora. A ako i nju more stigne selim se na brod.

    30. 1. 2018,   15:05
  • Evo pripremam se...

    2. 2. 2018,   10:29