Obavijesti

Tech

Komentari 8

Europa stala, Hrvati u svibnju kupili 8 % više auta nego lani

Europa stala, Hrvati u svibnju kupili 8 % više auta nego lani
1

U Hrvatskoj su u svibnju prema podacima ACEA-e registrirana ukupno 8.762 nova automobila, 7,9 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

VIDEO

Europsko tržište automobila stagniralo je u svibnju nakon skoka u prethodnom mjesecu dok je u Hrvatskoj rast bio gotovo upola slabiji nego u travnju, pokazali su u petak podaci udruženja europskih proizvođača ACEA.

U svibnju je u 27 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirano ukupno 1,398 milijuna novih automobila, čime se njihov broj gotovo zadržao na razini istog prošlogodišnjeg mjeseca.

U travnju njihov je broj na godišnjoj razini poskočio 9,6 posto.

Svibanjska stagnacija odražava stanje u skupini 15 'starih' zemalja EU-a, pri čemu se među vodećim tržištima izdvajala Španjolska sa snažnim rastom prodaje, za 7,2 posto, a skromno je povećanje zabilježeno i u Velikoj Britaniji, za 3,4 posto.

Rast na ta dva tržišta neutralizirao je pad prodaje u Njemačkoj, najvećem europskom tržištu, za 5,8 posto. Smanjena je i u Italiji, za 2,8 posto.

Znakovi posustajanja pojavili su se i u skupini 12 'novih' članica EU-a, uz znatno nižu stopu rasta prodaje u svibnju, od 8,5 posto. U travnju poskočila je 14,2 posto.

Starije članice u cjelini i dalje bilježe više nego 10 puta više registriranih novih automobila, ukupno 1,267 milijuna, u usporedbi sa 120 tisuća registriranih u novim zemljama EU-a, pokazuje izvješće.

U Hrvatskoj su u svibnju prema podacima ACEA-e registrirana ukupno 8.762 nova automobila, 7,9 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. U travnju njihov je broj bio 13 posto viši nego u istom lanjskom mjesecu.

Skroman rast u prvih pet ovogodišnjih mjeseci

U razdoblju od siječnja do svibnja potražnja za novim automobilima u 27 zemalja EU-a (bez Malte) porasla je skromnih 2,4 posto, poduprta 11,6-postotnim skokom u skupini 'novih' članica EU-a.

Ukupno je u prvih pet mjeseci ove godine u 27 zemalja EU-a registrirano 6,879 milijuna novih automobila, utvrdili su u ACEA-i.

Među vodećim tržištima izdvajala se Španjolska skokom potražnje za novim automobilima za 10,6 posto. Skromniji je rast zabilježen u Francuskoj, za 3,5 posto, te u Njemačkoj, za 2,6 posto.

U Velikoj Britaniji potražnja je pala 6,8 posto.

U cijeloj skupini 'starih' članica EU-a broj registriranih novih automobila uvećan je mršavih 1,6 posto.

U Hrvatskoj su u prvih pet ovogodišnjih mjeseci registrirana 29.702 nova automobila, 17,9 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuje izvješće ACEA-e.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu