Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Europljanin na Mjesecu? Možda za desetak godina, kaže NASA

None Foto: NASA

NASA želi ponovno poslati ljude na Mjesec i sklona je ideji da to bude međunarodni pothvat, što otvara mogućnost da Mjesecom prvi put hodaju 'neamerikanci'

Mnogo je prostora na mjesecu i svi naši međunarodni partneri nam ondje trebaju, rekao je prvi čovjek NASA-e Jim Bridenstine na nedavnom svjetskom astronautičkom kongresu. 

- Ako usuglasimo doprinos svih zemalja, nastavio je, "ne vidim razloga zašto naši međunarodni partneri ne bi s nama išli na Mjesec". Samo je 12 ljudi u povijesti hodalo Mjesecom i svi su bili Amerikanci. 

NASA sada razvija svemirsku letjelicu (Orion) i malu svemirsku postaju (Gateway) koja bi kružila oko Mjeseca. Plan je da se čovjek ponovno pošalje na Mjesec 2024. godine. 

FILE PHOTO:  A NASA illustration depicts one possible appearance of the planet Kepler-452b MISIJE OD 24 DO 36 SATI Napredak: Prva žena mogla bi u svemiru roditi za 12 godina

Taj će prvi korak sigurno biti samo američki, izuzimajući tehnički doprinos iz Europe na Orionu. Tek nakon što se postaja Gateway proširi, neamerikanci će moći na Mjesec. 

- Apsolutno želimo imati Europljane na Mjesecu, kaže šef Europske svemirske agencije (ESA) Jan Wörner. 

- Godina 2024. bit će isključivo američka, rekao je AFP-u. "A za Europljane.. ne znam, možda 2027. ili 2028.". 

I Japan se želi pridružiti misiji i "poslati svoje astronaute na Mjesec", kazao je predsjednik japanske svemirske agencije (Jaxa) Hiroshi Yamakawa. 

Jedno je sigurno, ako Amerikanci žele širiti suradnju za odlazak na Mjesec, neće je proširiti na bilo koga. 

Američki potpredsjednik Mike Pence nekoliko je puta rekao da SAD na tome želi surađivati samo sa "slobodoljubivim zemljama". 

Komentari (11)
  • Bila je ponoć i satovi su stali, na vrata mi pokucaše Mulder i Scully. Kažu, tražimo svemirca velka mu je glava. Reko, imam takvog u gaćama al’ trenutno spava.

    13. 11. 2019,   13:50
  • za 2020. predviđene su sljedeće misije European Union "SolO" 6 February 2020 Solar orbiter ------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- European Union Russia "ExoMars" 25 July–13 August 2020 Mars lander and rover --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- United Arab Emirates "Mars Hope" July 2020 Mars orbiter --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- United States "Mars 2020" July or August 2020 Mars rover --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- China "Huoxing-1" July or August 2020 Mars rover --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- India "Aditya-L1" 2020 Solar observation spacecraft --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- China Chang'e 5 2020 Lunar sample return mission

    16. 11. 2019,   15:35
  • 2024 opet smo na mjesecu

    12. 11. 2019,   17:18