Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Facebook nije dovoljno zaštitio osobne podatke korisnika'

None Foto: STEPHEN LAM

Bila je to moja greška i žao mi je. Ja sam pokrenuo Facebook, ja vodim kompaniju i ja sam odgovoran za sve što se u njoj događa, rekao je izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg priznao je u pisanoj izjavi Kongresu da ta društvena mreža nije dovoljno učinila na sprečavanju zloupotrebe osobnih podataka korisnika te se zbog toga ispričao, javlja u ponedjeljak Reuters.

"Sada je jasno da nismo dovoljno učinili kako bismo spriječili da ti alati budu iskorišteni za nanošenje štete. Nismo široko gledali na pitanje naše odgovornosti i to je bila velika greška", napisao je Zuckerberg u izjavi Odboru za energetiku i trgovinu.

"Bila je to moja greška i žao mi je. Ja sam pokrenuo Facebook, ja vodim kompaniju i ja sam odgovoran za sve što se u njoj događa", dodao je.

Također je kazao da će glavne investicije Facebooka u sigurnost "značajno utjecati na rast profitabilnosti".

Reuters dodaje da se šef Facebooka u ponedjeljak sastaje s američkim zastupnicima, uoči dvodnevnog saslušanja pred Kongresom koje počinje u utorak.

Dionice Facebooka porasle su u ponedjeljak za 1,7 posto.

Facebook je na meti kritika otkad je suosnivač tvrtke Cambridge Analytica, koja se bavi obradom podataka, otkrio da su informacije o više desetaka milijuna korisnika Facebooka preuzete bez njihova pristanka i korištene u političkim kampanjama.

Korisnici Facebooka su u ponedjeljak trebali saznati  jesu li među 87 milijuna onih čije je podatke koristila Cambridge Analytica, prenio je u ponedjeljak BBC. 

Svaki korisnik te društvene mreže dobit će jednu ili dvije notifikacije o tome jesu li upotrijebljeni njihovi podaci. 

Facebook će korisnicima javiti i koje aplikacije koriste i kakve su podatke one prikupile.

Tehnološki div je uoči istrage suspendirao i tvrtku Cubeyou. Istraživat će se je li ta tvrtka za analizu podataka prikupljala informacije za akademske, a potom ih koristila u komercijalne svrhe, u suradnji sa sveučilištem u Cambridgeu.

 

Komentari (5)
  • Samo vi i dalje koristite fb

    9. 4. 2018,   20:16
  • Ja sam korisnik fejsa i nije mi jasno da na fejsu može proci prijava pod imenom j.b.tito

    9. 4. 2018,   21:30
  • Fb je najveće sranje i zlo koje je nastalo, kao i Instagram i slične gluposti. To ama baš ničem ne služi, jedina dobra stvar, odnosno korist je što možeš nać nekog starog frenda s kojim si davno izgubio kontakt, ja ostale prednosti te mreže ne vidim. Užasno monotono, dosadno, svaki dan sve isto, sam gledaš kak drugi stavljaju fotke, onda ti stavljaš, postaneš ovisan praktički o gluposti. Ja ne vjerujem da je netko tako nešto masovno i life changing plasirao iz obične studentske sobe, imam osjećaj da se to baš planski napravilo od puno jačih igrača

    9. 4. 2018,   21:14