Obavijesti

Tech

Komentari 17

FaceBruka: Fejsu bi nakon pada servera mogla pasti i kazna

FaceBruka: Fejsu bi nakon pada servera mogla pasti i kazna
4

Facebooku je u srijedu pao server i od tada traju tehnički problemi. No uskoro bi mu mogla pasti i kazna. Tužitelji su pokrenuli istragu protiv njih jer su neovlašteno davali podatke korisnika Appleu, Microsoftu, Sonyju...

VIDEO

Facebook još ima tehničkih problema nakon pada servera u srijedu poslijepodne, ali nastavljaju se i njihovi problemi sa zakonom.

Kako piše New York Times, savezni tužitelji u SAD-u otvorili su istragu zbog optužbi da je društvena mreža dijelila podatke svojih korisnika s nekim od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija. Gotovo u isto vrijeme kad je izašla informacija o otvaranju istrage, srušila se društvena mreža Facebook, kao i njegove druge platforme - Instagram, WhatsApp i Messenger.

Najveći pad Facebooka ikada: Ne brinite, nije hakerski napad
Najveći pad Facebooka ikada: Ne brinite, nije hakerski napad

Gotovo trećina od 2,3 milijarde korisnika nije se mogla prijaviti na svoje profile, dijeliti sadržaj niti slati poruke. Još nije poznato što se zapravo dogodilo. Iz Facebooka su samo, i to na konkurentskom Twitteru, obavijestili kako otklanjaju probleme te da se ne radi o hakerskom napadu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No pitanje je, i ako se radi o hakerskom napadu, jesu li kod Facebooka podaci korisnika dovoljno zaštićeni jer izgleda da i Facebook dijeli podatke s poslovnim partnerima. Podsjetimo, prije točno godinu dana u javnost je procurila afera s Cambridge Analyticom, britanskom tvrtkom specijaliziranom za političku analitiku i konzultacije.

Brojka raste: Ukrali podatke 87 milijuna korisnika Facebooka
Brojka raste: Ukrali podatke 87 milijuna korisnika Facebooka

Njima je Facebook praktički dopustio pristup podacima 87 milijuna korisnika, a ti su podaci upotrijebljeni kako bi se kampanja Donalda Trumpa što bolje pripremila u utrci za američkog predsjednika. Postoje sumnje kako su se ti podaci koristili i prilikom kampanja za referendum o Brexitu. Zbog toga je vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg svjedočio pred Kongresom.

Međutim, Facebook očito nije na tome stao. Navodno je još 150 velikih tehnoloških kompanija imalo sporazume s Facebookom oko pristupa podacima. Među njima su Amazon, Apple, Microsoft i Sony. Prema tim sporazumima, piše New York Times, tvrtkama je bio dostupan popis prijatelja, kontakt korisnika i drugi podaci. Amazonu je tako bilo omogućeno prikupiti imena i kontakte korisnika i prijatelja, Apple je od korisnika Facebooka mogao sakriti da njegovi mobiteli, tableti i računala uopće traže neke podatke, a Microsoftova tražilica Bing mogla je sastaviti mapu prijatelja bilo kojega korisnika bez njegova pristanka.

Navodno su kompanije poput Netflixa, Spotifyja i Royal Bank of Canada mogle pregledavati čak i privatne poruke korisnika. Potaknulo je to odmah teorije zavjere kako je Facebook pao namjerno kako se informacija o pokretanju istrage ne bi previše proširila svijetom, ali činjenica je da je Facebook u ozbiljnim problemima. Nova istraga je pokrenuta, a ona o aferi s Cambridge Analyticom još traje. Zbog te afere Facebook bi mogao dobiti i kaznu od nekoliko milijardi dolara.

'Facebook ima velik problem s čuvanjem podataka korisnika'
'Facebook ima velik problem s čuvanjem podataka korisnika'

Inače, ovo je najveći pad servera Facebooka od 2008. godine, kad je također gotovo dan i pol bio izvan funkcije. Međutim, tad je Facebook imao tek oko 150 milijuna korisnika, a danas ih je više od 2,3 milijarde.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4
TROJAC NA TESTU

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4

GT4 dolazi u tri različita izdanja, ali s impresivnom baterijom koja radi do 14 dana s jednim punjenjem. Metalna kućišta s različitom obradom i bojama te remenjem, svakom satu daju i drugačiji fokus, no nedostaje i dalje velik broj aplikacija

Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'
ISTRAŽIVANJE CRVENOG PLANETA

Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'

Dosad je Ingenuity ukupno prešao oko 17 kilometara i letio na visini od 24 metra. Na Mars je stigao u veljači 2021. na roveru Perseverance
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle