Obavijesti

Tech

Komentari 13

FBI uspio provaliti u iPhone napadača bez pomoći Applea

FBI uspio provaliti u iPhone napadača bez pomoći Applea
1

Američke vlasti htjele su pristupiti podacima u iPhoneu jednog od napadača iz pucnjave u San Bernardinu i ustrajale su na tome da Apple napiše softver koji će razbiti zaštitu

VIDEO

Američka vlada rekla je u ponedjeljak kako je uspjela pristupiti podacima pohranjenim na šifriranom iPhoneu koji je rabio jedan od napadača u terorističkom napadu u San Bernardinu i odustala od zahtjeva da sud prisili Apple da provali šifru na uređaju.

Vlada je ustrajavala do prošloga tjedna na tome da nema načina pristupiti telefonu koji je rabio Rizwan Farook osim da prisili Apple da napiše softver koji bi onesposobio zaštitu zaporke.

Ministarstvo pravosuđa dobilo je prošli mjesec sudski nalog koji naređuje Apple da izradi software koji će zaobići element ugrađen u najnoviji operativni sustav iPhonea koji briše pohranjene podatke nakon 10 neuspješnih pokušaja utipkavanja zaporke čime bi omogućili istražiteljima da pokušavaju sa zaporkama dok ne uspiju otkriti pravu.

Glavni ravnatelj Applea Tim Cook je to odbio argumentirajući da vlada želi previše i da bi to ugrozilo računalnu sigurnost za svakoga.

Farook je sa svojom ženom ubio 14 ljudi u napadu u prosincu u San Bernardinu u Kaliforniji, a 22 ranio. Par je ubijen u pucnjavi s policijom nakon napada.

U iznenađujućem obratu FBI je objavio prošli tjedan kako vjeruje da će biti u stanju otključati iPhone bez Appleove pomoći.

Ministarstvo pravosuđa je u ponedjeljak u podnesku sudu reklo kako vlada "više ne zahtijeva" Appleovu pomoć te je zatražilo od savezne sutkinje u Riversideu u Kaliforniji da povuče svoju naredbu kojom prisiljava Apple da pomogne.

Apple je tvrdio kako bi vladin zahtjev stvorio "stražnji ulaz" telefonima koji bi mogli zloupotrijebiti kriminalci i vlade i da Kongres nije dao ministarstvu pravosuđa ovlasti da postavlja takve zahtjeve.

Čelnici tehnološke industrije među kojima Googlea, Facebooka i Microsofta i preko dvadeset drugih tvrtka su podnijeli sudske podneske u kojima podržavaju Apple. Ministarstvo pravosuđa dobilo je potporu sigurnosnih agencija i šest rođaka žrtava iz San Bernardina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno