Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Fejsu se može narediti da bilo gdje ukloni klevetnički sadržaj

None Foto: Andrej Sokolow/DPA/PIXSELL

Suci Europskog suda pravde su odlučili da se Facebooku može narediti da otkrije i ukloni objave bilo kojeg korisnika koje su dovoljno slične originalnoj da ih se ne treba pojedinačno procjenjivati

Društvenim mrežama poput Facebooka može se narediti da se oštrije postave prema uklanjanju klevetničkih sadržaja, odlučio je u četvrtak najviši sud EU-a u slučaju jedne austrijske političarke.

Facebook je kritizirao tu odluku rekavši da otvara "kritična pitanja" u vezi sa slobodom izražavanja.

Eva Glawisching-Pieczek, bivša šefica austrijskih Zelenih i zastupničkog kluba te stranke, zatražila je 2016. od Facebooka da ukloni klevete koje je o joj objavio jedan korisnik zajedno s člankom u kojem se piše o tome da Zeleni podupiru uvođenje minimalne plaće za migrante.

Facebook je to učinio tek nakon što se Glawischning žalila sudu i blokirao sadržaj u Austriji, no ona je potom zatražila da se nalog proširi na cijeli svijet, kao i na sve slične klevetničke objave protiv nje.

Austrijski vrhovni sud se zatim obratio Europskom sudu pravde (ECJ) u Luxembourgu da mu pomogne protumačiti europske zakone o internetu.

Mark Zuckerberg coming for the hearing ae European Parliament 'KONSTRUKTIVNA RASPRAVA' Sastali se Zuckerberg i Trump: 'Nećemo prodati Facebook!'

Suci ECJ-a su odlučili da se Facebooku može narediti da otkrije i ukloni objave bilo kojeg korisnika koje su dovoljno slične originalnoj da ih se ne treba pojedinačno procjenjivati.

Nacionalni sudovi mogu nadalje odlučiti i hoće li tu obvezu proširiti na cijeli svijet, piše u obrazloženju odluke.

Austrijska političarka pohvalila je presudu kao prekretnicu koja koristi svima koji su oklevetani na internetu.

- Ovo je povijesna pobjeda koja štiti osobna prava protiv internetskih divova -  rekla je austrijskoj novinskoj agenciji APA-i, dodajući da je EU pokazala "samopouzdanje kada se radi o osnovnim pravima o vrijednostima". 

No, Facebook ju je kritiziro tvrdeći da nije u skladu s načelom po kojemu jedna država ne može drugoj nametati svoje zakone o slobodi izražavanja.

FILE PHOTO: Russian opposition figure Sobol attends a rally to demand free elections in Moscow NAPETI REGIONALNI IZBORI Google i Fejs odbacili optužbe da su utjecali na ruske izbore

Slučaj se sada vraća austrijskom vrhovnom sudu koji bi, uzimajući u obzir odluku ECJ-a, trebao donijeti konačnu presudu.

Komentari (3)
  • zaboli me za liceknjigu

    3. 10. 2019,   21:25
  • Fejsu......................tko ono beše napisao piši kako čitaš,,,,,tko to beše novinaru,,,,,,,,,,,,,,,,ups evo opomene a ne čita se Deklaracija o ljudskim pravima članak 19................Fejsu se može narediti da .................naslov kaj ne?

    3. 10. 2019,   18:58
  • A što ćemo kada ti fejs zaključa račun na nečije traženje a zbog istinite izjave koja postoji na videu u arhivama raznih televizija, može se naći i na youtubu i internetu pa čak i novinskim arhivima.

    3. 10. 2019,   18:48