Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ford napravio šiltericu koja bi vozačima mogla spasiti život

None Foto: Ford 2

Ako spuste glavu kad im se prispava, šilterica bi mogla probuditi vozače. Iako je kapa prototip, u Fordu vjeruju da će uskoro krenuti u masovnu proizvodnju

Vozači kamiona satima voze do odredišta i umorni znaju sjesti za volan. Najnovija obična šilterica mogla bi im spasiti živote tako što bi ih “protresla” i razbudila kad su za volanom.

Povodom 60. obljetnice proizvodnje kamiona u Brazilu, Ford je predstavio kapu koja razbuđuje vozače. S agencijom GTB istraživali su pokrete glave vozača kamiona kad im se spava i kad su umorni, kako bi ih razlikovali od pokreta glave u vožnji, poput gledanja retrovizora, kontrolne ploče, pojačavanja glazbe... Skupili su informacije te kapu SafeCap opremili akcelerometrom i žiroskopom koji prate pokrete glave tijekom vožnje. Kapa radi tako da, ako umorni vozač spusti glavu, vibrira te daje zvučne i svjetlosne efekte koji bi trebali razbuditi vozača te upozoriti ga da stane i odmori se. Trenutačno je riječ o prototipu kape i nije poznato hoće li krenuti u masovnu proizvodnju.

Foto: Ford

- SafeCap je projekt koji je započeo na lokalnom tržištu, no vidimo njegov potencijal diljem svijeta. Nakon što završimo testove u Brazilu, cilj nam je podijeliti projekt s drugim zemljama - rekao je Oswaldo Ramos, Fordov voditelj prodaje, marketinga i servisa u Brazilu.

Inače, Ford ne prestaje s inovativnim projektima. Početkom ove godine predstavili su krevetić dizajniran za bebe koji pruža osjećaj vožnje u autu. Kako bebe i djeca često brže zaspe u vožnji, ovaj krevetić bi trebao roditeljima olakšati uspavljivanje.     

Komentari (24)
  • Ako spriječi bar jednu nesreću sa smrtnim posljedicama već je puno napravila.

    9. 11. 2017,   07:45
  • Ma nikakva silterica kad si umoran samo san pomaze sve ostalo je mucenje

    9. 11. 2017,   07:32
  • Po meni je ovo jako losa ideja. Covjeku se spava a kapa ti neda ?! Umjesto da tehnologija ugasi motor i ne dozvoli ti fizicki da vozis oni naprave kontra. Jednom sam spavao za volanom i nikad vise. Lp i sretan put ;)

    9. 11. 2017,   08:37