Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Fordovi 'bionički' radnici dobili su odijela za nadljudsku snagu

None Foto: REBECCA COOK 4

Kako bi smanjili broj ozljeda, Fordovi radnici testiraju egzoskelet koji im omogućuje da rade s puno manje naprezanja. Paul Collins nakon testa je tražio da mu daju da zadrži robotsko odijelo

Roboti su u brojnim tvornicama zamijenili ljude, ali mehanički egzoskelet kakav sada testira Ford mogao bi radnicima omogućiti da funkcioniraju kao bionički ljudi, ali pritom i da smanje štetne fizičke posljedice milijuna istih radnji koje su obavili kroz godine, piše Reuters. 

Američki proizvođač automobila u dvije tvornice će testirati EksoVest egzoskelet kojeg kompanija Ekso razvija već nekoliko godina. On se oblači poput prsluka i trebao bi pomoći u smanjenju ozljeda, ali i povećanju produktivnosti.

Lagani prsluk pomaže radnicima kako bi držali do 6,8 kilograma teži teret po ruci pomoću mehaničkih aktuatora koji na sebe preuzimaju stres sa ramena. U praksi radnik se osjeća kao da nosi prazan ruksak, ali on mu omogućuje da ispruženo ispred sebe drži ključ i to bez naprezanja i ograničenja.

Ford Motor Co assembly worker Paul Collins wears an EksoVest as he works on the assembly line producing the Ford Focus and C-max at Wayne Assembly plant in Wayne | Autor: REBECCA COOK Foto: REBECCA COOK

Jedan od radnika koji testiraju odijelo je Paul Collins (51) koji radi na postavljanju dijelova na podvozje Forda Focua i C-Maxa i zbog toga mora oko milijun puta godišnje podići ruke iznad sebe. Otkad nosi odijelo, kaže da ne mora stavljati obloge na vrat do četiri puta tjedno te da nakon posla još ima energije. 

Russ Angold iz kompanije Ekso kaže da je cilj ovakvog testa i da se radnici naviknu na tehnologiju prije prelaska na motorizirana odijela koja će im pomoći s podizanjem i prenošenjem tereta. 

Ford Motor Co ergonomic Marty Smets talks about the exoskeletal technology EksoVest being tested at Wayne Assembly plant in Wayne | Autor: REBECCA COOK Foto: REBECCA COOK

- Zamisao je da pokažemo kako ovo nije znanstvena fantastika, već stvarnost i da ima stvarnu vrijednost - rekao je Angold. 

Ford godinama istražuje kako smanjiti broj ozljeda radnika, a ovo je najnoviji način. Kompanija je od 2005. za 83 posto smanjila broj ozljeda i nezogda, no ramena su i dalje glavni izvor ozljeda. 

Komentari (12)
  • Ne priznajem nikakve klasične robote dok ne izmisle/naprave funkcionalne robote koji će zamjeniti političare, zakonodavnu, izvršnu, sudsku i monetarnu vlast te raznorazne savjetnike i menađere.

    12. 11. 2017,   19:00
  • Treba ga testirat na "Desanku Šakić"!

    12. 11. 2017,   18:45
  • tamo ljudima daju exoskelete da se nebi ozljedili a tu kad dođem kod doktora onda mi veli da sam premlad da bi me boljela kičma ili zglobovi

    13. 11. 2017,   14:04