Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Francuzi, Talijani i Amerikanci stvorili novu veliku auto tvrku

None Foto: REGIS DUVIGNAU/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 3

Potvrđeno je jedno od najvećih spajanja u povijesti autombilske industrije. Usko će francuski, talijanski i američki divovi biti u istoj kompaniji čije će središte smjestiti u Nizozemsku

Talijansko - američki FCA i Francuski PSA spojit će se u jednu tvrtku. Tako će nastati novi automobilski div koji će biti vlasnik marki Alfa Romeo, Fiat, Chrysler, Dodge Jeep, Lancia, Maserati, Citroën, Peugeot, Opel, DS, RAM, Abarth... Tvrtke će se spojiti po modelu 50:50 i tako stvoriti četvrtog najvećeg proizvođača automobila na svijetu s godišnjom proizvodnjom od gotovo devet milijuna automobila. Središte nove tvrtke čije se ime još ne zna bit će u Nizozemskoj.

Foto: Fiat

Spajanje će značiti novo preslagivanje po markama, zajedničke projekte i osjetno smanjenje troškova u iznosu od 3,7 milijardi eura godišnje bez otpuštanja radnika ili zatvaranja tvornica. John Elkann dosadašnji šef FCA bit će direktor nove tvrtke, a predsjednik nadzornog odbora bit će Carlos Tavares, dosadašnji šef PSA.

VELIKO SPAJANJE Citroën, Peugeot, Opel, Fiat i Jeep bit će u istoj kompaniji?
Komentari (32)
  • Internet mehaničara i znalaca kolko oćeš a dam se kladit da niko nezna ni ulje zamijenit a kamoli nešto drugo.

    1. 11. 2019,   05:49
  • ukrali mu alfu, prijavio policiji rekli mu da pogleda u auto servisima

    2. 11. 2019,   17:21
  • U toj novonastaloj tvrtki jedino sta vridi je Jeep i Alfa Romeo, ostalo mogu slobodno gasit, od 3 ovnag nemozes napravit pitu.

    31. 10. 2019,   18:45