Obavijesti

Tech

Komentari 21

Fuchs: 'Ovo je fer ponuda za svih, djeca moraju u školu'

Fuchs: 'Ovo je fer ponuda za svih, djeca moraju u školu'
2

Premijer je obećao da će mijenjati sustav koeficijenata odmah nakon izbora i da će i sindikati biti uključeni, nastavnici bi trebali pristati na kompromis, kaže bivši ministar obrazovanja Radovan Fuchs

VIDEO

Ova ponuda Vlade je fer u smislu kompromisa i mislim da bi je nastavnici trebali prihvatiti, kazao nam je bivši ministar obrazovanja Radovan Fuchs. Kako ističe, izuzetno je važno da se štrajk prekine i da se djeca vrate u škole.

Na pitanje zašto premijer ne pristaje na povećanje koeficijenata složenosti poslova zaposlenima u školama, Fuchs kaže:

- Niti jedna strukovna grupacija nije do kraja sretna  s koeficijentima koju su trenutno na snazi i svi bi mogli reći da nisu usklađeni s njihovim poslom. No izmjena koeficijenata jedne grupacije povlači zahtjeve i svih ostalih. Zato je premijer, kako je i sam istaknuo, predložio da se napravi ozbiljan pristup u uređivanju odnosa koeficijenata za sve grupacije. I da će ta ponuda biti na stolu odmah nakon izbora, te zove međunarodne stručnjake, kao i sindikate, da se uključe u procjes izmjena.

Upozorili smo gospodina Fuchsa kako su Državnom inspektoratu izmijenjeni koeficijenti, pa da ne stoji argument o zajedničkoj izmjeni, no on ističe kako je to novi ured, koji dosad nije ni postojao, te da će i Inspektorat ići u revidiranje koeficijenata kao i svi ostali zaposleni u državnoj i javnoj upravi.

Fuchs, koji je bio posebni savjetnik premijera po pitanjima provođenja kurikularne reforme i uspostavljanja nove Ekspertne radne skupine, ističe kako nastavnici i svi zaposleni u školama moraju vjerovati svojim sindikatima, te da nisu prevareni ovom ponudom, niti misli da će biti manipulacija sindikalnim glasačkim listićima.

Neće zabraniti štrajk

Na pitanje koji bi mogao biti sljedeći premijerov korak, Fuchs ističe kako zasad nema pravnih osnova za uvođenje radne obaveze ili sudske zabrane, ali da su upravo to učinili u zemljama poput Njemačke i Finske, gdje nastavnici imaju pravo na prosvjede, ali ne na štrajk.

- I kod nas je ustavno pravo na obrazovanje jače od prava na štrajk i na to bi se moglo pozvati pri eventualnom zahtjevu prema Ustavnom sudu - tumači.

No, kako neslužbeno saznajemo iz drugih izvora, sudska zabrana štrajka zasad Plenkoviću nije opcija. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto