Obavijesti

Tech

Komentari 0

GBP program: Networking među ljudima sličnih interesa

GBP program: Networking među ljudima sličnih interesa
3

Nakon uspješno okončane prve generacije, Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj nastavlja s edukacijskim programom Green Building Professional

VIDEO

Green Building Professional program pokrenut je s ciljem podizanja naraštaja multidisciplinarnih stručnjaka u području zelene gradnje, njezinog projektiranja, izvođenja, financiranja i upravljanja. 

Priprema za budućnost

Podsjetimo, od 2018. godine niti jedna zgrada u Hrvatskoj neće moći dobiti dozvolu za građenje ako ne bude energetski održiva. Kako je energetska učinkovitost jedan od važnijih dijelova zelene gradnje, u ovo kratko vrijeme stručnjaci se moraju informirati o principima zelene gradnje, te upravljanju zgradama prema principima energetske održivosti. Edukacijski program Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj Green Building Professional idealna je prilika za to.

Iskustva polaznika

Što polaznici prve generacije „Green Building Professional“ misle o ovom edukacijskom programu i koja su njihova iskustva iz generacije 2011/2012, doznajte u nastavku priče.

"Zelena gradnja u Hrvatskoj ima dugu tradiciju koja je u jednom trenutku zaboravljena. Sada ih trebamo osvježiti novim metodama i znanjem.  Kao arhitekt želim na ekološki prihvatljiv način prakticirati svoju struku. Svakodnevno upotrebljavam znanja stečena kroz višegodišnje učenje i rad u struci,  a ta znanja su dodatno razvijena i osuvremenjena kroz cjelogodišnju edukaciju Stručnjak zelene gradnje u organizaciji Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj", podijelila je svoje iskustvo polaznica programa, Zora Salopek-Baletić iz arhitektonskog ureda Matrica arhitektura. 

Podsjetimo, „Green Building Professional“ cjelogodišnji je edukacijski program sastoji se od 8 obaveznih i 4 izborna modula. Za dobivanje certifikata „Green Building Professional“ polaznici moraju proći 8 obaveznih i 2 izborna modula te položiti završni ispit po završetku programa.

"Naučili smo puno o reciklaži  građevinskog otpada, novim tehnologijama rasvjete, te suvremenim sustavima toplinske i zvučne izolacije. Industrijom kontaminirana područja vrlo uspješno se mogu pretvoriti u oaze zelenila u kojima se razvijaju predivni stambeni blokovi", pojasnio je Krunoslav Flegar, direktor tvrtke Flemont, koja se bavi projektiranjem i izgradnjom pasivnih kuća.

Nadolazeći moduli

Uz usvojeno znanje, veliku važnost ovog programa leži u moćnom networkingu među ljudima sličnih interesa. Ivana Mihaljević, polaznica

Do sada su održana dva modula u okviru GBProa: „Financijski aspekti zelene gradnje“ i „Dizajn rasvjete i inteligentne zgrade“, 14.12. održava se modul „Odabir održive lokacije i upravljanje istom“, Ostali moduli u sklopu „GB Pro“ programa tijekom 2013.g. su: Principi planiranja, projektiranja i gradnje zelenih građevina, Ovojnica zelene zgrade, Održivi materijali i resursi, Pravni aspekti – EU standardi, nacionalna zakonska regulativa i certifikati zelene gradnje (LEED, BREEAM, DGNB), Energetsko certificiranje zgrada i gotovo nul-energetske zgrade, Efikasno upravljanje vodnim resursima, Upravljanje projektima zelene gradnje, Održiva vanjska i krajobrazna arhitektura, Kreiranje i upravljanje zelenijim radnim i životnim prostorima.

Poruke tvrtki koje se zalažu za zelenu gradnju

Ukoliko želite biti konkurentni na tržištu, vrlo je važno poslušati iskustva trenutno najboljih stručnjaka iz područja zelene gradnje, njihov doprinos zelenoj gradnji, činjenica je s kojom se slaže Kristina Hrupelj iz Stipić Grupe  te dodaje: "Sve su to redom predavači koji su radili na najvažnijim projektima zelene gradnje u svijetu."

Tvrtka Holcim veliku važnost polaže upravo na održivu gradnju, stoga i ne čudi što su se priključili projektu gradnje niskoenergetske kuće za obitelj Jelušić.  "Siguran sam da će nekretnine koje nisu opterećene visokim troškovima održavanja dobijati na vrijednosti. Uložimo li u održivu gradnju naš će nam kućni budžet biti vrlo zahvalan", pragmatičan je Žarko Horvat, direktor industrijske ekologije Holcima.

Neki su s edukacijom otišli i korak dalje. Ured ovlaštene arhitektice Romana Lasan postao je član Savjeta: "Svakog mjeseca na redovnim sastancima pratim zbivanja vezano uz europske fondove, kontakte s institucijama i educiram se i sudjelujem u radu skupine, te smatram to zaista vrijednim doprinosom mom radnom iskustvu."

Značajna podrška

Rad 2. generacije Green Building Professional podržali su Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Grad Zagreb i Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i obnovljive izvore energije, Gradska Skupština grada Zagreba, Delegacija Europske unije u Hrvatskoj, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Hrvatska udruga poslodavaca.

Izvještaj s modula "Odabir održive lokacije i upravljanje istom" donosimo već sljedeći tjedan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.