Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Geni su zaslužni za to jesmo li pustolovnog duha ili miran tip

None Foto: Fotolia

Mutacije na genima u dopaminskom sustavu povezuju se s ljudima koji imaju potrebu za adrenalinskim uzbuđenjem, pa oni skaču s padobranom i vole brzinu

Mutacija na genima dopaminskog sustava, koji je zadužen za način na koji se organizam nosi s osjećajem uzbuđenja i adrenalinom, je nasljedan, i utječe na to koliko smo avanturističkog duha, otkrilo je istraživanje Sveučilišta Minesotta. Provedeno je na 635 ljudi. Dopamin je neurotransmiter u mozgu, kemijski vrlo sličnog sastava kao adrenalin i ključan je za normalno funkcioniranje organizma.

Znanstvenici nisu sigurni u kojoj mjeri ti geni imaju utjecaj na ljudski karakter, no prema promatranom uzorku ustanovili sa da su ispitanici s tom mutacijom gena bili skloniji aktivnostima poput skakanja s padobranom, bungee jumpinga ili brze vožnje motorom. 

- Dopamin i njegovo funkcioniranje u organizmu usko su povezani s potrebom za adrenalinskim uzbuđenjima i značajno se razlikuju kod svih ljudi. Želju za uzbuđenjima uspjeli smo po prvi puta prepoznati kao genetski uvjetovanu - izjavio je voditelj istraživanja Jaime Derringer za časopis Psychological Science.

Znanstvenici se nadaju kako bi daljnje izučavanje ovog fenomena moglo dovesti do izrade testova uz pomoć kojih bi se moglo predvidjeti hoće li djeca imati problema s rizičnim ponašanjem, zbog kojih bi primjerice bili skloniji eksperimentiranju s drogama i sličnim aktivnostima.

Komentiraj, znaš da želiš!