Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ghosn dao otkaz u Renaultu, uhićenom šefu traže zamjenu

None Foto: REGIS DUVIGNAU/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Carlos Ghosn u Japanu je optužen za navodne financijske malverzacije u Nissan Motoru. Uhitili su ga u studenome i prijeti mu 15 godina zatvora, ako bude osuđen

Carlos Ghosn, donedavna izvršni direktor saveza automobilske industrije Renault-Nissan-Mitsubishi, podnio je ostavku u francuskom proizvođaču automobila Renault, rekao je u četvrtak za Bloomberg francuski ministar financija Bruno Le Maire.

"Carlos Ghosn noćas je podnio ostavku", rekao je Le Maire u intervjuu na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom gradu Davosu.

Carlos Ghosn bio je na čelu Renaulta od 2005., a u zatvoru je u Japanu više od dva mjeseca osumnjičen za utaju velikog dijela svojih prihoda primljenih između  2010. i 2018. u Nissanu te mu prijeti, bude li osuđen, do 15 godina zatvora.

FILE PHOTO: A combination picture shows logos of Japan's Nissan and France's Renault on cars in Strasbourg NAKON SKANDALA U NISSANU Francuska Renaultu: Kolike ste naknade isplatili direktorima?

U Japanu je optužen za navodne financijske malverzacije u Nissan Motoru, a njegovu ostavku osim francuskog ministra, potvrdili su i neimenovani izvori iz Renaulta.

Renaultov odbor sastaje se u četvrtak kako bi pronašli zamjenu za Ghosna, a taj potez trebao bi olabaviti napetosti između Renaulta i Nissana zbog Ghosnova slučaja.

Zajedno sa svojim kolegom i desnom rukom Gregom Kellyjem koji je ujedno optužen za pomaganje, Ghosn (64) je uhićen 19. studenoga u Tokiju zbog navodnih malverzacija u isplatama bonusa i nagrada u Nissanu, gdje je bio predsjednik odbora.

FILE PHOTO: Carlos Ghosn, chairman and CEO of the Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance, attends the Tomorrow In Motion event on the eve of press day at the Paris Auto Show, in Paris PRODULJIT ĆE PRITVOR? Gomilaju se optužbe: Bivši šef Nissana nije prijavio milijune

Tužitelji su optužili Ghosna, Kellyja i Nissan za krivotvorenje Ghosnovih prihoda od 44 milijuna dolara od 2011. do 2015. godine. Najnovije optužnice na račun Ghosna, Kellyja i Nissana tiču se krivotvorenja  Ghosnovih prihoda tri godine zaključno s ožujkom 2018., a bivši predsjednik odbora optužen je i za povredu poslovnog povjerenja.

Jedan od najpoznatijih Ghosnovih poteza bilo je uvođenje drakonskih reformi u Nissanu zadnjih 20 godina koje su spasile tvrtku od bankrota, zbog čega se supermenedžer mnogima zamjerio.

Komentari (1)
  • Kod nas se takve ni ne hapsi, a ako baš moraju zbog pritiska javnosti budu "privedeni" na obavjesni razgovor gdje vjerojatno popiju dvije kave...

    25. 1. 2019,   08:16