Obavijesti

Tech

Komentari 147

Bez iznenađenja: Apple otkrio šareni iPhone 5C, ali i zlatni 5S

Bez iznenađenja: Apple otkrio šareni iPhone 5C, ali i zlatni 5S
30

Glavne značajke novog iPhonea 5S su snažni A7 64-bitni procesor, poboljšana kamera, Touch ID senzor otiska prsta, a kod 5C niža cijena i šarenilo boja

VIDEO

Apple je bez previše iznenađenja u utorak predstavio svoje nove mobitele, iPhone 5S i 5C. Bilo je ovo prvi put da su predstavili dva telefona istovremeno, ali otprilike sve bilo je poznato. Proteklih mjeseci iz brojnih izvora, tvornica i od blogera su dolazili razni detalji o telefonima tako da i nije bilo teško složiti sliku novih Appleovih zvijezda. 

Još jedna stvar je drugačija, prvi put se ne snižava cijena starog uređaja, već se 'petica' gasi i u ponudi će odsad biti 4S, 5S i 5C. 

Apple se pohvalio kako će sljedećeg mjeseca u svijetu biti više od 700 milijuna iOS uređaja. Novi iOS 7 na Appleove uređaje stiže 18. rujna, a uz, kako kažu, 200 poboljšanja, iskustvo je kao da ste nabavili novi uređaj.

Prvi na redu tijekom prezentacije bio je iPhone 5C. Radi se o telefonu s plastičnim kućištem u pet boja i Retina ekranom dijagonale 4 inča. Isti ekran nalazi se i na 5S modelu. Pogoni ga isti A6 procesor kao i sadašnji iPhone 5. Dolazit će s kamerom od 8 megapiksela, a dobio je i novu prednju FaceTime HD kameru koja radi bolje pri slabijem svjetlu i snima HD (720p) video. Podržava i LTE mreže. Dolazit će u verzijama od 16 i 32 GB, s cijenama od 99 i 199 dolara, uz ugovornu obvezu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Snažni procesor i bolja kamera u 5S

Njegov skuplji brat, iPhone 5S nešto je manjih dimenzija, ali i 21 gram lakši, ali što je kod njega najbitnije su novi A7 procesor i M7 koprocesor. A7 je prvi procesor u mobitelima sa 64-bitnom arhitekturom, ali podržavat će i sadašnje aplikacije koje su rađene na 32-bitnoj arhitekturi. Što se tiče performansi, otprilike je dvostruko brži od prethodnika, ali i 40 puta brži od prvog iPhonea. Drugi čip, koji je velika novost je M7 koprocesor koji će u sebi pratiti podatke s raznih senzora, od akcelerometra, žiroskopa, kompasa te bi trebao omogućiti cijelu novu generaciju fitness i zdravstvenih aplikacija, a telefon bi trebao sada i znati kontekst vaših radnji, odnosno vozite li se ili hodate. Nova kamera i dalje snima slike od 8 megapiksela, ali bi veći senzor i veći pikseli trebali omogućiti bolje fotografije pri slabijem svjetlu. Kamera je dobila novu bljeskalicu s dvije LED-ice koje imaju velik raspon temperatura i omogućuju snimanje boljih fotografija pri slabijem svjetlu. Novost su i burst snimanje uzastopnih fotografija te odabira najbolje i snimanje slow-motion videa pri 120 fps. Kako se čini, iPhone i dalje ostaje bez NFC podrške. Čip nisu spominjali tijekom prezentacije, a ni u press materijalima koje su objavili kasnije nema ni riječi o NFC-u. 

Puno su pohvalili i TouchID senzor otiska prsta koji je dodatni element sigurnosti, ali i novi način zaključavanja telefona. Navodno bi mogao podržavati rad za više korisnika, odnosno da ga može otključati i netko od vaših ukućana. Sve informacije sa senzora spremaju se u sam A7 čip kako bi bile dodatno zaštićene. 

I da, sada dolazi u tri boje. Crnu su nazvali crnom, siva je svemirski siva, dok zlatna i nije baš takva već je prije boje šampanjca. Bit će dostupan u verzijama od 16, 32 i 64 GB s cijenama od 199, 299 i 399 dolara uz ugovor. Jeftiniji, ali ne i jeftin 5C moći će se naručiti već od 13. rujna, dok će od 20. rujna oba modela biti u prodaji i to u većem broju zemalja, među kojima je i Kina. U dodatnih 100 zemalja bit će dostupni do kraja godine. Uz oba telefona Apple planira prodavati i pripadajuće zaštitne maske. 

Tijek cijele prezentacije pratite OVDJE

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 147
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje