Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Globalni pad prodaje: Sprema se kriza za svijet automobila?

None Foto: HAMAD I MOHAMMED/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 2

Pad prodaje događa se zbog pada potražnje za novim automobilima u Aziji. U Kini u kojoj je ove godine prodano čak 14% manje automobila. U Hrvatskoj, suprotno trendovima, pada gotovo nema

U prvoj polovici ove godine u svijetu je prodano 7,1 posto manje automobila nego u istom razdoblju prošle godine.

Prema podacima organizacija VDA i ACEA, gotovo sva značajna tržišta su u padu, a rast je zabilježen jedino u Brazilu.

U Europi je ove godine prodano 3,1 posto manje auta, no prava katastrofa se događa u Kini u kojoj je ove godine prodano čak 14% manje automobila. Konkretno, u Kini je prodano 1,6 milijuna manje automobila, što bi moglo izazvati velike probleme za gotovo sve proizvođače koji su mnogo investirali u Kinu posljednjih godina očekujući strelovit nastavak rasta prodaje.

No ovaj veliki pad mogao bi im pomutiti planove i nanijeti velike gubitke.

Još jedna loša vijest je veliki pad u Indiji (10,3%), jer upravo je Indija uz Kinu okosnica rasta svjetske automobilske industrije.

Za aute su ove godine manje zainteresirani i u SAD-u, Rusiji, Japanu... U Europi tržišta uglavnom bilježe osjetne padove, a najviše u Skandinaviji. Hrvatska je među boljima. Prodaja u Lijepoj Našoj je na razini prošle godine, kao primjerice i u Njemačkoj. Veliki rast bilježe jedino Litva i Rumunjska.

Komentari (92)
  • Nije auto hamburger ili jogurt da trebaš novi svaki dan. Ljudi kupe auto i većina je mirna barem pet, ako ne i više godina. Osim toga trube na sav glas o kojekakvim zabranama, limitima i slično pa proizvođači umjesto auta kak se spada, 1,6 tona pokreću sa malim nabrijanim motorčićima - 3 cilindra, 1000 kubika i 140 ks. A sad čude kako netko za to ne želi izdvojiti 25-30 tisuća eura. Električni pak koštaju puno više od toga, a nemaju niti domet niti potrebnu infrastrukturu.

    29. 7. 2019,   07:37
  • Kad prodaju one uskopljene/kastrirane/feminizirane 1.0 motore s faking turbom, punim pravom zasluzuju krizu.

    29. 7. 2019,   07:02
  • Nema kod nas pada kad država kupuje najveći broj automobila i tako umjetno dižu potrošnju, a s time i rast BDP-a. Za vrijeme ove HDZ-ove vlade već tri puta su se naručivali auti za državu, a kad su za jednom naručivali za vrijeme Milanovićeve vlade onda je to bio skandal. Milanovićeva vlada u četiri godine jedanput, a HDZ-ova vlada u tri godine tri puta i to pretežno luksuzne blindirane limuzine, a pojedine modele su uzeli s nosačima za strojnice. Bolnice propadaju, a blindirane limuzine s nosačima za strojnice su prioritet ovoj korumpiranoj vladi.

    29. 7. 2019,   08:49