Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

GMO čovječanstvo: Kinezi su modificirali gene živih embrija

None Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Kako bi izbjegli etičke implikacije svojeg istraživanja, kineski tim genetičara koristio je samo "neiskoristive" embrije iz lokalne klinike za planiranje obitelji

Rezultate svog istraživanja, genetskog modificiranja embrija, objavili su u online znanstvenom časopisu Protein & Cell

Kineski znanstvenici predvođeni Junjiu Huangom koristili su "neiskoristive" embrije, one koji ne bi mogli doživjeti porod. Oni su, naime, pokušali modificirati gen odgovoran za beta- talasemiju, potencijalno smrtonosan poremećaj krvi. Uspjeli su, ali su otkrili "ozbiljne prepreke" za korištenje iste metode u zdravstvenim aplikacijama.

Ovo istraživanje ponovo je rasplamsalo raspravu oko etičkih implikacija modificiranja ljudskih embrija. Neki liječnici vjeruju kako bi takve tehnike zauvijek mogle iskorijeniti teške genetske bolesti prije rođenja djeteta, dok drugi smatraju da se time prelazi granica etički prihvatljivog. 

U časopisu Nature znanstvenici su prošli mjesec upozorili da bi takve modifikacije mogle imati snažan utjecaj na ljudsku genetsku sliku u budućnosti jer sve izmjene na genima embrija postaju nasljedne.

Šef tima Huang kazao je kako su upravo zbog etičkog problema njegovo istraživanje odbili objaviti ugledni znanstveni časopisi poput Nature i Science. Njegov plan za dalje istraživanje smanjiti broj promašenih mutacija koristeći odrasle stanice ili životinjske embrije. Neki znanstvenici ga već pozivaju na zaustavljanje svih istraživanja dok se ne sagleda šira slika, ali on nije jedini koji to radi. Još tri tima trenutno istražuju modificiranje gena u ljudskim embrijima.

Komentari (30)
  • u ljudskoj prirodi je da nas je strah od nepoznatog, i moram priznati da me ovo jaaako plasi. plasi me jer su kinezi poprilicno beskrupulozni po pitanju...pa hajmo reci-svega, ali me istovremeno odusevljava razvoj tehnike, medicine i nauke. bilo bi fora opet se roditi za nekoliko stotina godina, i vidjeti dokle se doguralo po tom pitanju :-)

    23. 4. 2015,   11:48
  • Mogu oni modificirati sta god hoce, kao i lijek protiv raka ali nista od toga , jos uvijek je to hvala Bogu u njegovim rukama.

    25. 4. 2015,   10:10
  • izazivati prirodu??? zašto ne smisle da na zemlji ne bude gladnih, ne zaposlenih,........

    23. 4. 2015,   12:14